For de uinnvidde, kan det være vanskelig å forstå. Men de fleste med et visst filmbegrep, vet nok særdeles godt hva jeg mener med at ”With great power, comes great responsibility”. For i likhet med superhelter, følger det en rekke uskrevne regler ved å være og leve som en ekte filmelsker.
I den anledning har jeg laget en aldri så liten sjekkliste over ting du bør kunne gjenkjenne deg selv litt i – om ikke nødvendigvis være fullstendig enig i – for å regne deg selv som en del av klubben.
Du vet du er en filmnerd når…
-
IMDb.com er din bibel
Internet Movie Database, også kjent som IMDb, burde ikke trenge noen videre introduksjon for en mann/kvinne av ditt kaliber. Dette nettstedet er pensum for hvert eneste menneske som noensinne har sett en film. Siden ligger så klart lagret blant dine favorittsider, og besøkes flere ganger daglig.
-
Du kan dine regissører
Valget av en regissør kan i filmverdenen utgjøre den enorme forskjellen mellom suksess og fiasko. En god eller dårlig film. Ikke alle vet dette. Du tar derimot for gitt at alle kjenner til navn som Guillermo del Toro, David Fincher, Sergio Leone, Stanley Kubrick og Christopher Nolan. De gjør ikke det.
-
Du etterligner filmkarakterer
Denne typen fakter og karaktertrekk har en tendens til å snike seg ubevisst inn i personligheten din, og før du vet ordet av det er det ingen vei tilbake. Du har blitt en seriøs filmnerd. Du etterligner utvalgte filmkarakterer i tide og utide, og elsker det. Du er ikke den første, og kommer heller ikke til å bli den siste.
-
Du handler sjelden eller aldri film fra Norge
Som den smarte shopperen du er, har du i stor grad gitt opp å kjøpe filmer i fysisk tilstand. I stedet surfer du rundt på utenlandske nettbutikker ala. PLAY, CD-WOW, HMV, AMAZON etc. som foruten å ha et mye større utvalg, også tilbyr de billigste DVDene. Tollreglene kjenner man selvsagt til punkt og prikke, og man er ikke redd for å presse grensen til det ytterste – uten å måtte betale noe som helst ekstra. Naturligvis.
-
Norsk film er ”meh”
Du er generelt for norsk film, men syns likevel det meste suger. Sammenlignet med Sverige og Danmark har du innsett at vi fortsatt ligger milevis bak. Den eneste virkelige klassikeren vi har klart å lage er FLÅKLYPA GRAND PRIX. Og den bruker ikke engang ordentlige skuespillere.
-
Filmpostere er kunst
Vegger er til for å fylles. Du bruker naturligvis veggplassen til å vise litt av deg selv og gi besøkende en smakebit på hvilken type filmperson du er. Du velger ikke det første og beste, men legger prestisje i å finne et lite utvalg postere som virkelig definerer deg. Kort fortalt; I motsetning til enhver annen normal person, fyller du opp veggene dine med filmpostere. Vanlig tapet er utelukket.
-
Trailere er gøy
Trailere er en lett og underholdende måte å holde seg oppdatert på hva som skjer på filmfronten. Samtidig gir det en fin pekepinn på hvilke titler man skal holde et ekstra øye på fremover. Dette er du fullt klar over. Det er likevel med et visst forbehold at du hiver deg over filmklippene på nett. Det er mange som røper for mye, noe du har brent deg på tidligere. Men trailere ser du uansett.
-
Filmsamlingen er for stor
Du har antakeligvis fylt opp flere hyller med DVDer enn du kan bry deg om å huske. Det ser naturligvis bra ut, men husker du egentlig hvilke filmer du eier? Nøkkelordet er organisering, og da snakker jeg ikke bare om alfabetisk sortering i hyllene. For enkel oversikt av alle dine DVD-titler må DVD Profiler regnes som en av dine beste venner.
-
Alle spør deg om filmtips først
Det er ikke tilfeldigheter som spiller inn når samtlige kompiser og bekjente kommer til deg for filmtips først. Du har klart å skape deg et godt rykte i vennekretsen, og det er opp til deg selv å vedlikeholde det. Med noen velplasserte anbefalinger og en smule flaks kan dine tips ende opp med åpne en helt ny verden for de mer uerfarne filmtitterne. Og der har du din betaling.
-
Filmsitater er til for å brukes
Som filmelsker, er det lite som kan måle seg med gleden av å vellykket lure et kjent sitat inn i en samtale. Dette legger du stor prestisje i. Du memorer kule sitater fra favorittfilmene dine og siterer dem i sosiale sammenhenger – til liten eller ingen respons fra omgivelsene. Pinlig stillhet følger. Du ville gjort det samme om igjen.
-
Blockbustere er ikke alt
Store blockbustere er vel og bra, men som den verdensvante filmkjenneren du er, vet du at det også lages filmer utenfor de amerikanske grensene. Gode filmer, til og med. OLDBOY, SOPHIE SCHOLL, CIDADE DE DEUS og AMELIE er prakteksempler på dette. Du sørger dermed for å holde deg oppdatert på den litt smalere fronten. Å oppdage ukjente juveler, er en av dine største gleder som filmseer.
-
DVDer lånes ikke ut til hvem som helst
Du hater å låne bort DVDene dine til andre av frykt for at de skal ødelegge noe. Visse skjødesløse personer har til og med blitt nektet adgang til ditt hellige skattekammer for å unngå potensielt farlige situasjoner. Du anser hakk i platen og ødelagte cover som uakseptabelt. Det finnes uskrevne regler for bruk av andres DVDer, og hvis de ikke følges, blir det trøbbel.
-
Det er forskjell på kinosalene
Som en fast kinogjenger har du for lengst lagt merke til forskjellen på storsalen i din lokale kino, og de litt mindre salene. Lyd, bilde, seter, beinplass og en eventuell drikkeholder på armlenet er i aller største grad med på å påvirke den helhetlige filmopplevelsen. Dette tar du med i beregningen når du skal se film på kino. Når du betaler såpass gode penger for en plass i salen, kan kresenhet og kynisk tankegang lønne seg.
-
Du vet hvem Roger Ebert er
Denne mannen er USAs svar på Pål Bang Hansen. En skikkelig filmguru og kritiker som vet å formulere seg. Han er fast inventar på den røde løperen til Oscar-utdelingen, såfremt han har helse til det, og er stjernen i sitt eget TV-program. Har du ikke hørt om Roger Ebert, har du ikke lest nok om film.
-
Film og snacks går hånd i hånd
Å se film hjemme uten snacks, er som å gå på jobb uten bukser. Slike hendelser er hellige, og bør håndteres deretter. Dette er du svært klar over, og har opparbeidet deg et fast rituale hva angår snacks og tilbehør ved filmtitting hjemme. Enten det er cola, nachos, sjokolade eller popcorn, vet du veldig godt hva du liker å jafse på når filmen ruller igang.
-
Alt filmnytt er godt nytt
Du har opparbeidet deg et fast utvalg av gode filmsider på nett, norske som utenlandske, som du besøker daglig. Empire, JoBlo, Twitch, Cinematical og MovieWeb er kanskje noen av dem. Disse er med på å gi deg din daglige dose med nyheter og annet sladder fra filmverdenen som du interesserer deg for.
-
Du har sett en Uwe Boll-film, og hatet den
Det er umulig å like en Uwe Boll-film. Dette er et faktum. Men med så mye oppstyr rundt én regissør som tilsynelatende ser ut til å elske negativ omtale, må man til slutt undersøke hva alt snakket handler om. Det er nå gjort, de verste 90 minuttene i ditt liv, og du ser aldri flere filmer av den mannen.
-
Du har en ryddig DVD-samling
Det er ikke alltid like lett å holde orden på ting. Leiligheten din ser kanskje ut som en bombet landsby med gamle matrester og illeluktende truser slengt over hele gulvet, men DVD-samlingen glinser fortsatt i det fjerne. Om ikke annet, holder du alltid DVD-samlingen din ryddig. Uansett.
-
Film først, deretter mat
Du har en lei tendens til å bruke hele lønningsslippen på filmer først, og la mat komme i andre rekke. Resten av måneden benyttes gjerne til å ergres over egen idioti, med mindre filmene var gode.
-
Oscar-utdelingen er ingen fasit
Du har lært at Oscar-utdelingen langt fra alltid har rett, og er en tidvis forutsigbar affære. Glansbildet du hadde av de gyldne Oscar-statuettene har avtatt med årene. Det er likevel den mest kjente prisutdelingen i verden, og hvert år må den store dagen regnes som høytid. Du prøver så langt det er mulig å få med deg sendingen live hvert eneste år. Sendes det ikke på noen tilgjengelige TV-kanaler, tar du i bruk nettet for alt det er verdt.
-
Minst 5 filmer i uka
Du benytter aller helst store deler av fritiden på å se film. Sosiale sammenkomster kan nedprioriteres på bekostning av dette. Men finner du ingen unnskyldning til å slippe unna, er minimumet på 5 filmer i uka.
-
Wilhelm Scream
Et veltimet hyl kan være prikken over i’en til en allerede actionfylt scene. Blant slike lydeffekter, er Wilhelm Scream antakeligvis det mest berømte. Det har blitt brukt i utallige filmer opp gjennom tidene og har sakte, men sikkert opparbeidet seg legendestatus i filmverdenen. Dette vet du utmerket godt, og har ingen problemer med å skille det ut fra 100 andre grusomme hyl.
Kommentarer
Ingen kommentarer enda. Føl deg fri til å være førstemann!