Hoodwinked

Hoodwinked, laget på et lite budsjett med kreativitet og lyst, er en original og svært fornøyelig fortsettelse av Rødhette-eventyret.

Rødhette entrer bestemors hytte. Med en merkelig følelse i magen, finner hun bestemor liggende i senga. Men, noe er galt. Bestemor ser… annerledes ut. Hendene har pels, øynene er svære, ørene er lange og stemmen høres definitivt ikke ut som bestemor sin.

Ingenting er som en skikkelig underdog. En outsider. Amerikanerne elsker disse (bare ta en titt på alle idrettsfilmene hvor det dårligste laget til slutt slår det store ekle laget). Hoodwinked er en ekte outsider, som ble laget på et særdeles lite budsjett, masse kreativitet og lysten til å lage film!

Vi kjenner alle eventyret om Rødhette. Så hvordan slutten er, er ikke nødvendig å fortelle. Dere vet vel hvordan slutten er, ikke sant? Feil! Vi fortsetter…

I en sofa i bestemors stue er Rødhette, bestemor, ulven og tømmerhoggeren anholdt av politiet. De er alle mistenkt for hver sine forbrytelser. Men, alt er ikke som det ser ut til, og etterforsker Nick finner snart ut at det hele har en større sammenheng. For i den dype mørke skogen har alle en hemmelighet. Både bestemødre, larver, ulver og kaniner!

La det være uten tvil. Hoodwinked innehar et av verdens beste script innenfor tegnefilm og animasjonssjangeren. Hva annet kan en si? Alt i historien passer så utrolig bra sammen, og jo flere ganger en ser filmen, jo flere herlige små detaljer oppdager man. Det begynner med rødhette og hennes historie. Men når siste mann har fortalt sin historie, henger alle små detaljer sammen som et perfekt skapt trådnøste. Den ligger så definitivt i Shreks klasse. Det samme gjør også humoren, den sitter som et skudd. En skulle gjerne tro at denne filmen er myntet på et voksent publikum, men produsentene har faktisk testet scriptet på lokale barn, og latt dem bestemme hva som skal inn og ikke. Dermed har Hoodwinked blitt en film som trekker til seg like mange voksne som barn.

For de som ble litt forvirret av den ensporede hyllesten som nettopp er blitt gitt, så la meg geleide deg på rett vei. Hoodwinked er en fortsettelse av eventyret om rødhette. Produsentene har tatt klimakset i eventyret (møtet i bestemors hus), og lagt på en helt ny historie derfra, samtidig som de har skrevet om en del av handlingsforløpet i selve eventyret. Og dette har de gjort på en utrolig måte. For i tillegg til de vanlige karakterene i eventyret, treffer vi de tre små grisene, en etterforsker, en søt liten kanin, en europeisk ekstremsportgjeng og et ADHD-inspirert ekorn. Alle disse karakterene er skapt på en måte som får dem til å gli rett inn i historien, som om det skulle være det mest naturlige i verden. Twitchy, som det lille ekornet heter, minner veldig om ekornet i Ice Age. Spinnvilt, men fryktelig morsomt. Bortsett fra at Twitchy i denne filmen spiller en ganske sentral rolle som ulvens trofaste assistent.

Så hvorfor er det «bare» en femmer til Hoodwinked? Vel, sekseren er ikke langt unna. Men rent grafikkmessig når ikke Hoodwinked til topps. Det er tydelig at produsentene ikke har mye erfaring eller penger tilgjengelig på denne fronten. Det er et stort skille mellom Hoodwinked og grafikken til Shrek! Men, selv om den stive animasjonen på en måte setter sitt eget karakteristiske særpreg på denne filmen, merker man at det er en del tungvinte og «fysisk umulige» bevegelser i animasjonene. Det holder bare ikke.

De norske stemmene må også nevnes i Hoodwinked. På rollelisten finner vi blant annet Henriette Steenstrup (Rødhette), Brit E. Haagenslie (Bestemor) samt Kjetil og Kjartan fra Kjetil & Kjartan show (Ulv & Tømmerhogger). De norske stemmene gjør det utmerket i dubbingsarbeidet. Eneste problemet er stemmen til Ulven, som på flere partier virker tilgjort og ustabil. Men, på andre siden, så har de gjort et fantastisk arbeid med å kjøre inn så mange dialekter så mulig. For RBK-fans kan det også være lurt å høre ekstra godt etter på Jareth the Goats sang mens de kjører gruvevogn. Så kort sagt, kan man si at de norske oversetterne viderefører den detaljrike stilen man må elske i filmer som denne. Det eneste som må nevnes som veldig negativt på den norske versjonen, er at teksten og dialogen er oversatt av forskjellige folk, på forskjellige steder. Dermed stemmer overhodet ikke den norske teksten med det som sies på skjermen. Noe som kan bli småfrustrerende til tider.

Likevel, filmen Hoodwinked anbefales varmt til alle. Uansett alder, kjønn, og religion. Det står 5 der oppe, men underholdningsverdien er en klar 6!

Kommentarer

    Kommentarfeltet er stengt