Brick

En solid regidebut av Rian Johnson. Brick er en fornøyelig og underholdende affære, med originale trekk og en fin historie.

En mordgåte i byens hardeste kjerne av kriminelle. Hovedpersonen Brendan virvles inn i en gåtefull og livsfarlig verden i sitt desperate forsøk på å løse gåten om kjærestens uforklarlige forsvinning, og for selv å overleve.

Brick er en moderne og en gammel film. Den henter mye godt fra film noir-sjangeren samtidig som den har et moderne formspråk som preger lyd, bilde og klipp, og som gir filmen en effektiv og stilig fremtoning. Filmen har også gjort det skarpt i en rekke festivaler det siste året, blant annet juryens spesialpris på Sundancefestivalen i 2005.

Filmen er preget av en dyster historie om kjærlighet, dop og forsvinninger, ikke uventede elementer fra film noir. Men historien er lagt til et ungdomsmiljø og dette skaper er slags krysning mellom high school-filmen og film noir. Samtidig har den en til tider ironisk tilnærming til denne krysningen som skaper en del fine scener og uventede tvister.

Allikevel er Brick seriøs i sin fortelling om Brendan (Joseph Gordon-Levitt) som leter etter sin forsvunne ekskjæreste Emily (Emilie de Ravin). Brendan går over stokk og stein for å finne sannheten. Og han vikles inn i et miljø preget av dop, drap og forræderi. Men denne maktkampen og dette miljøet som skildres blir litt for påtrengt. Det brukes store ord, men handlingene klarer ikke helt å følge opp. Og med en slik ironisk stil blir det fort at man skaper en distanse mellom publikum og handlingen som gjør at engasjementet lettere kan forsvinne. Man observerer litt for mye uten å bry seg.

Historien er ellers, typisk film noir, med mange vendinger og overraskelser, men enkelte av disse vendingene blir også litt påtvunget. Hovedpersonen gjør en god jobb som detektiv, og bærer filmen godt. Kjærlighetsmotivet fungerer også bra, for det er mer på krim-siden det skorter litt.

Uansett er dette absolutt en fornøyelig og underholdende film, med originale trekk og en fin historie. En god firer.

Kommentarer

    Kommentarfeltet er stengt