Last Holiday

Dette er tvers gjennom enkel underholdning. Det er ikke dermed sagt at all underholdning er et onde, men i dette tilfellet blir handlingen altfor forutsigbar og lett.

Wayne Wang, regissøren bak klassikere som Smoke og Blue in the Face står bak komedien Last Holiday hvor vi finner Queen Latifah, LL Cool J og Gerard Depardieu i sentrale roller.

Georgia Byrd jobber som selger ved kjøkkenavdelingen på et kjøpesenter. Hun er hemmelig forelsket i sin kollega, men gjør ingenting med det, har lyst på gourmetmat, men spiser slankekost i stedet, har lyst til å reise, men velger å spare pengene til senere. Kort fortalt lever frøken Byrd et innestengt og kjedelig liv, helt til hun en dag blir diagnostisert med en dødelig sykdom. Hun har tre uker igjen å leve, og bestemmer seg for å reise til Praha for å leve sine siste dager på luksushotell. Uten å røpe for mye av handlingen kan jeg nevne at oppholdet i Praha blir alt annet enn stillferdig, her står tilfeldighetene i kø og de lekreste retter frister.

Når jeg leste om Last Holiday ble ikke forventningene store, helt til jeg så hvem regissøren var. Wayne Wang står bak filmer av svært ulik kvalitet, det er høydepunktene han vil bli husket for, men Last Holiday vil neppe bli husket som et av de største. Joda jeg ble rørt, og jeg humret et par ganger, men dagen derpå må jeg konsentrere meg for å huske handlingen. Dette er tvers i gjennom enkel underholdning, og hvis Wang hadde noe annet i tankene når han regisserte filmen blingset han skikkelig. Dette betyr selvfølgelig ikke at underholdning er et onde, men i dette tilfellet blir handlingen altfor forutsigbar og lett. Den setter ingen spor. Den er uinteressant. Temaet er i og for seg alvorlig, noe som er med på å gi tårevåt tyngde til det som ellers er fjærlett. Uten livet og døden som tema ville det hele stått i fare for å ha blåst bort. Men den tydelige moralen stikker kjepper i hjulene for noe som kunne ha blitt litt interessant.

Men når det er sagt er det også verdt å nevne at håndverket er solid. Wang gjør en god jobb, teknisk sett. (Hvis jeg ser grovt gjennom fingrene med noen halsbrekkende skiscener som til og med kan få et blindt menneske til å se stuntmenn i aksjon). Skuespillerne gjør også så godt de kan, og Queen Latifah gjør en god figur som Georgia Byrd, som er av en ganske annen karakter enn hennes tolkning av Matron Mama Morton i storfilmen Chicago.

Hvis du er sliten og vil se en film du verken vil ha noe ut av, men heller ikke vil irritere deg grenseløst over kan du trygt se Last Holiday.

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Føl deg fri til å være førstemann!

    Skriv en kommentar