Mean Creek

Jacob Aaron Estes overbeviser stort i sin regidebut. Mean Creek er en aldri så liten filmjuvel som på en eller annen måte har klart å unngå medias søkelys.

Jacob Aaron Estes gir oss en sterk historie, blandet med masse realisme og spektakulære skuespillerprestasjoner i en av årets store overraskelser. Med tanke på filmens minimale budsjett, de uerfarne skuespillerne og den ferske regissøren, er sluttresultatet forbausende bra.

Den sjenerte Sam har blitt mobbet og plaget èn gang for mye av skolens bølle, George. Nå planlegger han å gjengjelde dette i fellesskap med storebroren Rocky og en håndfull venner. Under påskudd av å feire Sams fødselsdag inviterer de George med på seiltur. I virkeligheten går planen ut på å seile George til et avsidesliggende sted for å ta hevn, men ting går ikke helt som planlagt…

Det er alltid like kult å oppdage en ukjent liten filmjuvel, MEAN CREEK har på en eller annen måte klart å unngå medias søkelys. Dette er en lavbudsjettsfilm uten store navn verken foran eller bak kamera, som visstnok har gjort det bra på diverse filmfestivaler, og som nå kom snikende opp på meg uten noe som helst forvarsel. Resultatet er imponerende. På forhånd hadde jeg hørt lite eller ingenting om Jacob Estes’ debutfilm MEAN CREEK, noe som egentlig forbauser meg litt, da dette intense dramaet virkelig overgår mye annet jeg har sett av film så langt i år. Filmen skildrer glede, kjærlighet, sinne, frustrasjon, sorg, vennskap, håp og mange andre sinnsstemninger til en gjeng med ungdommer fra en liten småby. Dette er i bunn og grunn et følelsesladet drama som i stor grad avhenger av troverdige skuespillerprestasjoner for å kunne lykkes. Det er ikke uten grunn at Independent Spirit Awards i 2005 opprettet en spesiell pris for nettopp skuespillerbesetningen til MEAN CREEK, de mottok nemlig en ”Special Distinction Award” for sin fabelaktige innsats. Jeg kan ikke annet enn å si meg enig, de bærer i fellesskap filmen på sine skuldre med tidvis glitrende prestasjoner.

Historien tar seg god tid med å komme i gang og sørger for at vi blir godt kjent med de forskjellige karakterene. Selv om noen er litt enkle å gjennomskue (god/ond), underbygges stereotypene og skaper for så vidt ingen større irritasjonsmomenter. Bortsett fra de sterke personskildringene, har regissøren Jacob Estes i tillegg klart å utnytte og fremstille omgivelsene på vakkert vis. Jeg spår denne mannen en lysende fremtid.

Vi blir servert en rekke hardkokte, følelsesladete og sterke scener som bunner ut i frykt og desperasjon. Det hele fremstår som meget realistisk. Filmens oppbygning fungerer glimrende, men det er ikke før Millies (Carly Schroeder) lille utbrudd at ”klimakset” til historien begynner å gå opp for meg som publikummer (”We can never be forgiven for what we did”). Et sterkt øyeblikk fullt av følelser. Avslutningen på filmen fungerer i tillegg meget bra, man får litt å tenke på. Hva kunne blitt gjort annerledes, hvem er egentlig skyldig, hvordan kunne det hele ha blitt unngått…Historien er dypere enn selve plottet. Karakterenes oppvekst, bakgrunn og miljø spiller inn på hendelsene som finner sted, er det overhodet bølla George sin skyld at ting gikk som de gikk? Kort sagt en herlig film i sin sjanger, en av årets store overraskelser, terningkast 5!

MEAN CREEK kommer for øvrig ikke på kino i Norge. Den har kun blitt vist på diverse norske filmfestivaler. Vil du se den med egne øyne finnes den tilgjengelig på DVD.

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Føl deg fri til å være førstemann!

    Skriv en kommentar