Superman Returns

Så langt er dette årets største, beste og råeste blockbuster. Superman Returns skaper god gammeldags filmmagi på det store lerretet og sørger for et mer enn verdig comeback.

Supermann forsvant på mystisk vis for fem år siden. Krisene på kloden har bare blitt større. Hans livs kjærlighet, Lois Lane, har gått videre i livet. Mannen fra Krypton kommer nå tilbake for å finne sin plass bak menneskene. Men Lex Luthor har andre planer for ham…

Ah, nostalgi!! Gode gamle Superman er tilbake i storform og på tross av at det denne gangen ikke er noen Christopher Reeve å finne i det blårøde heltekostymet, er dette utvilsomt en film man ganske enkelt BØR få med seg i sommer. Bryan Singer har fortsatt til gode å lage noe jeg ikke liker, og i mine øyne kunne SUPERMAN virkelig ikke ha havnet i mer kompetente hender enn dette til å videreføre den fantastiske historien om tidenes mest elskverdige og ydmyke superhelt.

Jeg er en stor fan av de gamle SUPERMAN-filmene (dvs. de første to), og helt siden Christopher Reeve dukket opp i rollen som Clark Kent/Superman, har jeg vært solgt. Han er og blir den eneste mannen av stål og ingen kommer noensinne til å klare tvinge ham ned fra den tronen. Når det er sagt så kommer vel Brand Routh ganske pokkers nærme nettopp dette med sin tolkning av rollefiguren vi alle har blitt kjent med opp gjennom årene. Jeg savner fortsatt det lille glimtet i øyet og spesielt den komiske fremtoningen som både historien og Clark Kent tidligere har stått for, men dette har sine grunner. For dette er en usedvanlig mørk SUPERMAN-film hvis seriøse historie i stor grad har fått bestemme stemningen, noe som helt klar har gitt betraktelig mindre plass til komiske innslag. Dette veies likevel opp av en rekke interessante vendinger, en Lex Luthor i storslag, en hottere Lois Lane enn noensinne (Kate Bosworth var et GODT valg) og et konstant spenningsnivå som ganske enkelt forbigår forgjengerne.

Dette er på mange måter en god gammeldags heltefilm som har blitt oppdatert til dagens standarder med en rekke fantastiske actionsekvenser, nydelige spesialeffekter og en meget gjennomtenkt og mørk historie som oser av fortellerglede og engasjerer helt til siste sekund. Jeg sammenligner den gjerne med BATMAN BEGINS, for SUPERMAN RETURNS har utvilsomt en god del av de samme «vibbene» samtidig som den gir franchisen en fortjent frisk ny start med sin heftige berg og dalbane-tur av fartsfylte hendelser som bæres av fantastiske effekter og en storhet som ikke hadde vært mulig å fange på film for 20 år siden. Det er klart at jeg savner Christopher Reeve i tittelrollen samt noe av den klassiske kontorhumoren som fant sted på Daily Planet .. Men klarer man, i hvert fall delvis, å legge til side de litt «typiske» sjangertrekkene og forventningene SUPERMAN-filmene på 70- og 80-tallet har lagt opp til, burde lite stå i veien for at dette kan gi deg en av sommerens absolutt største opplevelser på kino, uansett om du er en hardbarket fan av serien eller en fersking på området.

Det er bare å innrømme at Bryan Singer har gjort det igjen, i likhet med X-MEN-filmene har han klart å lage en delvis nyskapende og definitivt underholdende superheltefilm som involverer en rekke interessante avsløringer, en helt rå redningsscene flere tusen meter oppe i lufta, en ny og mørkere utgave av Clark Kent/Superman samt en dyptgående granskning av hans fiender, venner og store kjærlighet. Årets største, beste og råeste blockbuster så langt som virkelig klarer å skape magi på det store lerretet. Helten, legenden og ikonet er tilbake for fullt. Jeg tror på at Superman kan fly, igjen!! En sterk femmer.

Kommentarer

    Kommentarfeltet er stengt