The Da Vinci Code er den fjerde og til nå siste boka av Dan Brown, og dessuten den andre om symbolforskeren Robert Langdon. De tre første bøkene (Digital Fortress, Deception Point, Angels and Demons) solgte i første omgang under 10.000 kopier hver, men med nummer fire traff han gull. Til nå er det solgt over 60 millioner av The Da Vinci Code. Filmen ble også en økonomisk suksess, til tross for en moderat mottakelse fra kritikerne. Nå har det dukket opp en utvidet versjon med spilletid på snaut 3 timer, og det er den som nå skal under kniven.
Robert Langdon er en av verdens beste symbolforskere, og derfor blir han innkalt til å se på liket av en kurator ved det berømte Louvre-museet. Omstendighetene er nemlig svært uvanlige, da kuratoren har brukt sine siste minutter på å lage et knippe tilsynelatende intetsigende spor. Sammen med kryptologen Sophie Neveu, må Langdon ut på en intens jakt etter spor gjennom flere land for å finne ut hva som egentlig skjer. De er nemlig i ferd med å avdekke en hemmelighet som har vært voktet i 2000 år.
Ron Howard hadde alle forutsetninger på plass når han startet med The Da Vinci Code. En bestselgende bok som historie, og et skuespillergalleri av uante dimensjoner. Navn som Tom Hanks, Audrey Tautou, Jean Reno, Ian McKellen og Alfred Molina gjør at vi har noe av det beste som er å finne fra tre verdensdeler. Med andre ord: Ting så veldig bra ut på forhånd, og man kan ikke si at The Da Vinci Code er noen skuffelse. Den spennende måten Dan Brown ruller opp forskjellige deler av historien på flere steder og med forskjellige karakterer samtidig, er med suksess bragt med til filmatiseringen. Trådene spinnes gradvis sammen til en felles historie, hvor du neppe vil se alle forbindelsene med det aller første. Det hele er utført på en måte som vil holde deg spent gjennom hele filmen, noe som er godt gjort i en nesten 3 timer lang seanse. I hvert fall hvis du har en viss interesse for mystiske sekter, religiøse mysterier og konspirasjonsteorier. En interesse for temaet tror jeg nemlig er avgjørende, ellers er ikke dette mer enn en vanlig spenningsfilm.
The Da Vinci Code byr nemlig på storslagen spenning med alt som hører til. Fantastisk soundtrack, praktfulle scener fra en rekke spennende locations i både Frankrike og England og ikke minst herlige små snutter som gir oss et innblikk i historien mens den fortelles. Dermed blir det aldri kjedelig å høre utdypende diskusjoner og forklaringer fra de forskjellige karakterene. Åpenbare visuelle effekter for å fremheve visse bokstaver og lignende mens de løser oppgavene, gjør også sitt til at vi alltid føler oss velkomne til å ta del i historien.
Man har klart det aller meste i The Da Vinci Code. Dette er en herlig filmopplevelse på de fleste måter, man følger spent med fra start til slutt. Samspillet mellom Tautou og Hanks er varmt og interessant, og sammen med det heftige galleriet av andre store navn, er det et jevnt over, relativt solid nivå. The Da Vinci Code følger boka svært tett på de fleste områder, men klarer likevel å gi en av årets beste filmopplevelser til de som kjenner historien fra før, i tillegg til nye tittere. Terningkast 5.
Kommentarer
Ingen kommentarer enda. Føl deg fri til å være førstemann!