The Prestige

Christopher Nolan har byttet ut superhelter med magi og tryllekunster. The Prestige leverer på alle fronter og er regissørens beste film i nyere tid.

Robert Angier og Alfred Borden er konkurrenter helt fra de møtes som unge tryllekunstnere på vei opp. Den vennskapelige konkurransen utarter til bitter rivalisering. De blir fiender for livet og ender med å gjøre livet farlig for alle rundt seg. «The Prestige», som er full av overraskende vendinger, utspiller seg med London ved århundreskiftet som bakteppe…

Det er hva jeg kaller god gammeldags film-magi på sitt aller beste! Christopher Nolan imponerer nok en gang og leverer med dette en saftig dose kompleks historiefortelling som inneholder alt du kan ønske deg av stemningsfylt mystikk, kule tvister, dødelige besettelser og fancy tryllekunster. Dette var helt klart andre boller enn THE ILLUSIONIST som ved å skjule de beste detaljene bak det røde teppet og aldri gi publikum muligheten til å regne ut plottet på egen hånd, ødela mye av den helhetlige opplevelsen. I THE PRESTIGE derimot, ligger svaret like foran nesen på deg hele veien gjennom i alle slags magiske former tenkelig, og blunker du for lenge er det lett å kunne gå glipp av noe. Du gjør dermed klokt i å ta filmens første ord, om å følge nøye med, til hjertet. Med det sagt – og uten å røpe så altfor mye – følte jeg på mange måter at et meget sentralt aspekt ved historien var hakket for enkel å gjennomskue. Merkelig nok, ødela dette overraskende lite for mitt endelige utbytte av filmen da denne tragiske beretningen om to rivaliserende magikere har mer enn nok av forskjellige vendinger, velplasserte tidshopp, dyptgående karakterskildringer og lekre triks å by på til å levere en mektig forestilling av ypperste kvalitet, selv om man allerede vet hva som er i vente.

Det fabelaktige ensemblet av skuespillere gjør alle jobben sin, og vel så det. Spesielt moro var det å se David Bowie i rollen som den mystiske Nikola Tesla. Han leverer en fantastisk forestilling og på tross av at store stjerner som Hugh Jackman, Christian Bale, Michael Caine og Scarlett Johansson innehar noen av de andre rollene, stjeler han på mange måter showet med sin karismatiske lille innsats. Bale og Jackman skal likevel ikke utelates for all ros da de utgjør et skikkelig radarpar og på mange måter har truffet spikeren på hodet i sine portretteringer av de vidt forskjellige karakterene.

THE PRESTIGE er Christopher Nolans beste film i nyere tid og det er nok mye takket være nettopp denne mannens originale visjon at det relativt manglende følelsesaspektet til historien ender opp med å fremstå som helt irrelevant. Personlig pleier jeg å være ganske opptatt av slikt, men i dette tilfellet gjorde det meg slettes ingenting. Filmen hadde såpass mange forskjellige godsaker og utfordringer å by på at jeg rett og slett ble for oppslukt i selve illusjonen til å bry meg om noe annet enn de særdeles velsmakende rettene vi ble servert i form av tragedier, begjær, tvister, svik og besettelser. Kort fortalt byr THE PRESTIGE på en magisk og meget hardtslående opplevelse du ikke vil gå glipp av, en sterk 5’er herfra!

Kommentarer

    Kommentarfeltet er stengt