Butch Cassidy and the Sundance Kid – En feelgood-western

George Roy Hills romantiske skildring av to av vestens mest sjarmerende typer er så langt unna dollar-trilogien til Sergio Leone som man kommer. Og det er helt greit.

Butch Cassidy and the Sundance Kid fra 1969 tar for seg den sanne historien om to legender, bankrøvere og storsjarmører fra det ville vesten. Selve filmen er kun løst basert på historiske fakta, men de artistiske endringene gjorde i siste ende ikke annet enn å øke populariteten til duoen blant den store allmennheten.

Det er kanskje ikke så rart at den en gang i tiden ble karakterisert som en av de mest likendes filmene som har blitt lagd. Et nostalgisk og gjennomtenkt manus, perfekte rolleprestasjoner, tidløs humor og to antihelter det er umulig å ikke forelske seg i, gjør mye av jobben. Men la oss heller ikke glemme at den etter en relativt treg start, ble en skikkelig publikumsvinner og enorm hit på boxoffice. Diverse relanseringer gjorde sitt for å øke besøkstallene og den totale summen endte til slutt på $102.3 millioner ($464 mill. justert etter dagens dollar), og regnes dermed som en av de 100 mest inntjenende filmene noensinne. Ikke nok med dette, den vant i tillegg 4 Oscars og hele 9 BAFTA-priser (British Academy Awards), et rekordstort antall ingen har overgått siden.

FOTO: Paul Newman, Robert Redford og Katharine Ross på tivoli i Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969).

Filmen følger altså Butch, en kløktig planlegger når det gjelder å skaffe gryn i en fart, og hans makker Sundance, et naturtalent med revolveren. Når disse to kaotiske bank- og togrøverne går lei av å flykte fra lovens lange arm, reiser de til Bolivia med Sundance’s kjæreste på slep. Den lille detaljen at de knapt kan spansk, er ingen hindring for de to hyggeligste lovløse som noen gang har ridd inn i solnedgangen.

George Roy Hills romantiske skildring av to av vestens mest sjarmerende typer, Butch Cassidy og Sundance Kid, er og blir en av mine store personlige favoritter på filmfronten. Mye skyldes nok at superduoen, i form av Robert Redford og Paul Newman, briljerer i sine respektive roller og leverer uforglemmelige scener og replikker på rad og rekke. Suksessen kom likevel ikke særlig lett for Redford, som måtte utstå stor motstand og masse syting fra studioet før han til slutt endte opp med rollen. Opprinnelig skulle nemlig filmen hete ”The Sundance Kid and Butch Cassidy”, og store stjerner som Steve McQueen og Marlon Brando var tiltenkt rollen som Sundance.

Regissør George Roy Hill kjempet dog hardt for sitt førstevalg (Redford), og etter å ha overvært dusinvis av prøvespillinger med andre skuespillere som studioet heller ville ha, fikk han til slutt viljen sin. Dermed måtte tittelen endres, Paul Newman var tross alt stjernen av de to. Redford var en totalt ukjent mann på denne tiden og selv om han med Butch Cassidy and the Sundance Kid skulle få sitt store gjennombrudd, var en slik ansettelse langt fra vanlig praksis for såpass dyre produksjoner.

FOTO: En god, gammeldags skuddveksling i Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969).

Det første man tenker på innenfor western-sjangeren er naturligvis Sergio Leone og hans Dollar-trilogi. Men Butch Cassidy and the Sundance Kid prøver så absolutt ikke å imitere eller flyte videre på italienerens suksess. I stedet bryter den på det aller sterkeste med Leones særegne spaghetti western-filmer. Her er det gjort plass til både humor og seriøsitet, romantikk, action, kjapp dialog og ikke minst en av tidenes mest minneverdige avslutninger. Det hele er veldig enkel underholdning de fleste av oss burde kunne nyte gang på gang uten noen større anstrengelser. Bare len deg tilbake i godstolen og la vestens mest sjarmerende duo glede deg med en skikkelig utradisjonell western.

Paul (Newman) is the most generous man with whom I’ve ever worked. We had a fantastic rapport shooting (Butch Cassidy and the Sundance Kid). It was one of the happiest experiences of my life.

– Robert Redford

Butch Cassidy and the Sundance Kid var faktisk et av William Goldmans aller første manus, og sørget for hans endelige gjennombrudd i bransjen. Man kan si at det er et manus han har levd på lenge. For ser man bort fra enda en av mine store favoritter; All the President’s Men, har han slitt lenge og fortsatt ikke lykkes med å levere en lignende godbit i de senere år.

FOTO: To slitne herremenn på hesteryggen i Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969).

Etter suksessen til Butch Cassidy and the Sundance Kid har Newman og Redford kun vært å finne i èn annen film sammen, da sikter jeg til den finfine svindlerkomedien The Sting. Redford har selv uttalt at de begge har vært mer enn interessert i å spille mot hverandre enda flere ganger, noe som dessverre ikke har skjedd. Selv om tilbudene så definitivt har vært til stede, er det ikke til å nekte på at vi her snakker om to erfarne karer innenfor bransjen som kjenner kvalitet når de ser det. De ble blant annet tilbudt å spille sammen i en oppfølger til The Sting, noe de klokt takket nei til. Om de noensinne vil få gleden av å spille mot hverandre igjen, er høyst usikkert. Men det er alltids lov å håpe.

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Føl deg fri til å være førstemann!

    Skriv en kommentar