Knuts topp 10 filmer: 2004 – Del 2 av 2

Da er tiden kommet for å avsløre de 5 beste filmene jeg mener ble laget i 2004.

Sist lørdag la jeg ut første halvdel av min topp 10 liste fra 2004, nå er tiden kommet for å avsløre den siste halvdelen. Som jeg nevnte i forrige del, syns jeg nivået på de litt større produksjonene var ganske så labert i fjor, derfor har jeg måttet ty til utenlandske produksjoner for å fullføre listen. Men kvaliteten er så absolutt ikke dårlig av den grunn, tvert imot. Men nå skal jeg ikke holde dere på pinebenken lengre, nedenfor finner du min liste av de absolutt beste filmene fra 2004!

Klikk her for å lese første halvdel av topp 10 filmer 2004

The Machinist

5The Machinist

Mannen bak den stemningsfulle Session 9, Brad Anderson, vender tilbake med et nytt filmatisk mysterium og mesterlig portrett av en uvanlig slank, forvirret og, ikke minst, tydelig plaget Christian Bale. Jeg har alltid vært en stor fan av mystikk på film og ved hjelp av en ytterst fascinerende oppbygning suges vi umiddelbart inn i en fryktinngytende verden som er fylt til randen med paranoia, sorg og, ikke minst, merkelige beskjeder. Takket være glitrende skuespillerprestasjoner, solid regi og en dyptgående historie endte den stilfulle The Machinist opp med å falle meget godt i smak her i gården. Klarer du først å hengi deg til karakterene, stemningen og det som blir fortalt, slipper ikke denne godbiten taket før rullestekstene dukker opp.

Imaginary Heroes

4Imaginary Heroes

Jeg kommer nok aldri til å forstå hvordan det kan ha seg at denne fryktelig undervurderte godbiten ikke har fått mer oppmerksomhet rundt omkring. Enhver som har opplevd sin del av tilbakeslag, skuffelser og problemer gjennom oppveksten og livet generelt, eller ganske enkelt erfart puberteten, burde på ett eller annet nivå kunne gjenkjenne seg selv i minst en av karakterene i Imaginary Heroes. Filmen prøver å videreformidle en families innvendige reise for å atter en gang finne tilbake til sitt «vanlige» selv gjennom en tung tragedie, fortsette med å bevege seg framover og samtidig verdsette det livet de har blitt utdelt, både på godt og ondt. Denne stemningsfylte og mørkt humoristiske perlen byr nemlig på masser av seg selv og skulle du klare å slippe taket og fullstendig hengi deg til de høyst uvanlige skildringene av et tilsynelatende normalt liv, er dette i siste ende en ekstraordinær og dypt givende opplevelse.

The Butterfly Effect

3The Butterfly Effect

The Butterfly Effect er nok lett et av årets mest oversette filmer. Ashton Kutcher gir muligens dette ellers glitrende scifi-dramaet et noe uønsket «tenåringsstempel» i medias øyne, men i realiteten leverer han her en av sine beste roller, til dags dato, i det jeg vil karakteriseres som en mektig og dypt engasjerende skildring av både tidsreiser, udødelig kjærlighet og utfordrende valg. Man kan nesten kalle dette en lettere og ikke fullt så mørk versjon av den fantastiske Donnie Darko fra 2001, for det finnes utvilsomt visse likheter. Dette er likevel en mye mer underholdningsbasert film som, foruten å skillle seg kraftig ut fra mengden, byr på plenty med surrealisme, oppfinnsomhet og originalitet, og som i siste ende konkluderer det hele på meget tilfredsstillende vis. Tro meg når jeg sier at The Butterfly Effect leverer varen, og vel så det. Maken til forfriskende, underholdende og til dels nyskapende tenkning innenfor denne sjangeren var dypt etterlengtet og gjør dette til et av årets store høydare for mitt vedkommende!

The Notebook

2The Notebook

Jeg har aldri vært særlig glad i romantiske dramafilmer, hovedsaklig fordi de altfor ofte har endt opp med å bli hakket for bløte, klisjefylte og, ikke minst, tårevåte, men det var altså før jeg la mine øyne på The Notebook. Jeg er herved frelst, for dette er uten tvil en av de mest rørende, hjertefølte og fabelaktige kjærlighetshistoriene jeg har blitt servert på år og dag. Ryan Gosling og Rachel McAdams gnistrer bokstavelig talt på det store lerretet og kjemien deres er ikke til å ta feil av. Sammen har de skapt en magisk reise inn i romantikkens verden, både på godt og vondt, og som byr på en sjelden mektig filmopplevelse av aller beste sort. Her serveres vi en rekke velsmakende biter fra to vidt forskjellige liv som knyttes sammen av tilfeldigheter, eller irriterende pågangsmot om du vil, og ender opp med å bli en fantastisk kjærlighethistorie. The Notebook er en tidløs, vakker og nydelig skildring av både livet og menneskelige følelser på sitt sterkeste, og en film du definitivt ikke bør gå glipp av.

Oldboy

1Oldboy

Dette er egentlig en film fra 2003, men ettersom den i realiteten ikke ble tilgjengelig for oss europeere før i 2004, syns jeg den fortjener en plass på årets liste. Oldboy var nemlig den eneste av filmene jeg så i løpet av året som virkelig klarte å slå knockout på meg. Den originale stilen, de voldelige slåssescenene og den ytterst kreative måten å avsløre plottet på gjør dette til et must i enhver filmsamling. I tillegg har den et spenningsmoment ved seg som holder deg på tå hev gjennom hele historiens forløp. Sett gjennom øynene til en mann fylt med hevngjerrighet og hat blir vi fortalt en historie som definitivt ikke har lagt noen begrensninger på seg selv. Nye og avslørende vendinger dukker stadig opp, vendinger som i siste ende er med på å gjøre Oldboy til en fryktelig sterk og urovekkende opplevelse som garantert vil sjokkere og imponere på samme tid. Dette er helt klart ikke noe for sarte sjeler, det er opptil flere meget visuelt voldelige sekvenser og det tas i tillegg opp et par ekstremt kontroversielle emner. Men kontroversiell eller ikke, Oldboy er et forrykende filmatisk mesterverk og, i min mening, årets beste film.