Mafia-Bonanza – Del 2 av 2

Forrige helg lanserte vi 5 knallgode mafiafilmer du må ha, her kommer de 5 siste.

Da er det duket for den andre ukentlige Bonanza fra meg, og det er selvsagt del 2 av mafiasaken som skal fullføres. Ingen mafialister er vel komplette uten The Godfather, så den er selvsagt med. Ellers kan vi friste med et par filmer av Brian De Palma og et aldri så lite filmhistorisk øyeblikk i form av Robert DeNiros regidebut.

Ikke noe mer viss-vass, her er de siste 5 filmene som fullfører mine 10 beste mafia-anbefalinger.

Klikk her for å lese første halvdel av mafia-bonanza

Carlito's Way

Carlito's Way

Jeg har vel nevnt det før, men kongen av mafiafilmer er som kjent Al Pacino. Han har også hovedrollen i denne filmen som er regissert av Brian De Palma. Vi finner dessuten Sean Penn, Penelope Ann Miller og Viggo Mortensen i denne perlen.

Vi møter Carlito Brigante (Pacino), en mann som slipper ut av fengsel etter 5 år av en mye lenger straff med hjelp fra sin advokat David Kleinfeld (Penn). Carlito har vært bak murene for å være involvert i salg av store mengder heroin. Sannheten er at han har levd i en verden full av dop, penger, damer og vold. Nå vil han ut. Han kjøper seg inn i en nattklubb for å tjene opp en liten slant på en respektabel måte. Målet er å tjene nok til å flytte til Bahamas og ta livet med ro. Problemet er at med et så stort navn innenfor bransjen som Carlito har bygd seg opp, er det vanskelig å komme seg ut. Fortiden oppsøker han og fort er han tilbake i det samme sporet som før. Det som gjerne skiller denne filmen fra mange andre mafiafilmer er den fantastiske filmingen. Man vil fort merke at det ikke bare er Tarantino som er en mester til å lage enormt lange scener uten å klippe, dette mestrer også De Palma så det virkelig monner. Ellers er dette en film uten noen store overraskelser, men jevnt over veldig god.

The Untouchables

The Untouchables

Da var den første unnagjort, og vi hopper rett til neste på listen. Dette er også en film av Brian De Palma, om mulig enda bedre enn Carlito’s Way og med en mye større og dyrere rolleliste. Jeg nevner Robert De Niro, Kevin Costner, Sean Connery og Andy Garcia.

Da er vel alt duket for en film av uante dimensjoner, og det får vi sannelig også. Vi tas tilbake til 1920-tallet i Chicago, alkoholforbudet er innført og Al Capone (De Niro) er den største illegale importøren av sprit og hovedmannen bak en rekke andre organiserte kriminelle handlinger. Ingen tør eller vil gjøre noe for å stoppe Capone ettersom de fleste offentlige tjenestemenn likevel står på Capones lønningsliste. Et tilsynelatende håpløst prosjekt blir startet av den føderale agenten Eliot Ness som får i oppgave å samle og lede et team for å ta knekken på Capone. Det blir en kostbar jakt på tidenes skumleste mafiaboss, og dette er kvalitet fra start til slutt. De Niro er perfekt i alle roller, så det er vel unødvendig å si at han også er perfekt som Al Capone. Jeg vil også trekke frem Billy Drago som spiller Frank Nitti, sjelden har man sett en så iskald morder. Dette er kanskje den beste mafiafilmen bak The Godfather, ikke mer å si om den saken.

A Bronx Tale

A Bronx Tale

Robert De Niro er mest kjent som vår tids største skuespiller, men han har også et eget produksjonsselskap og står som regissør bak 2 filmer. Den ene er The Score, men det er den andre vi skal snakke om her. Det er nemlig A Bronx Tale som er hans beste arbeid. I rollene finner vi De Niro selv, og i tillegg Chazz Palminteri og en liten birolle av Joe Pesci. Det er dessuten Chazz som har skrevet manuset.

Calogero Anello er en guttunge som bor i Bronx, New York. Nabolaget styres av Sonny (Palminteri), som er Calogeros store forbilde. Etter at Sonny skyter og dreper en mann foran øynene på unggutten, begynner han å gjøre små jobber for Sonny og får kallenavnet «C». Guttens far; Lorenzo (De Niro) misliker sterkt at sønnen involverer seg med Sonny og hans kriminelle krets og gjør det han kan for å holde C i tøylene uten særlig hell. Vi følger C`s oppvekst som læregutten og bestevennen til Sonny i en aldeles glimrende regidebut. Det som også griper deg når du ser denne er skildringene om rasehatet mellom italienere i Bronx og afroamerikanere i Harlem. Vi kan faktisk bare håpe at De Niro lager flere slike filmer, han er nesten på linje med de store regissørene.

Once Upon a Time in America

Once Upon a Time in America

Den nest siste filmen jeg velger å skrive om er det episke mesterverket Once Upon a Time in America. Regissør Sergio Leone vraket The Godfather til fordel for 10 års planlegging til denne produksjonen. Man tror kanskje denne mannen er gal, men han har lagd en skikkelig god film her også. Det jeg liker aller best med denne filmen er et soundtrack av Ennio Morricone som av mange betegnes som tidenes beste. Blant rollene finner vi en velkjent mafiaduo. De Niro og Pesci, men jeg nevner også James Woods som har en av de største rollene.

Dette er som sagt et episk mesterverk, vi følger «Noodles» (De Niro) gjennom oppveksten i den tøffe forbudstiden i New York. Som ung gutt starter han og 4 venner en egen operasjon som stjeler og omsetter tyvegods, den lokale gangsteren Bugsy synes ikke noe om at noen i hans område driver for seg selv og dreper den yngste i gjengen. Noodles gjengjelder tjenesten og dreper Bugsy, dette sender han i fengsel i mange år. Når han kommer ut mange år senere er han den samme personen og fortsetter der han slapp med den gamle gjengen. Det som gjør denne filmen spesiell er Leones evne til å klippe og gjøre akkurat som han vil. I starten får vi et ganske uoversiktlig bilde av Noodles som voksen mann, sansynligvis på 1930-tallet og følger han kjapt 30 år fremover. Så er det tilbake til rundt 1900 og hans oppvekst. Dette er hele sjarmen med filmen, i starten er forvirringen total, men etterhvert legges puslebitene på plass. Denne er ikke for alle, man må være opplagt for å se dette kunstverket på 3 timer og 46 minutter.

The Godfather 1-3

The Godfather 1-3

Hvordan kan jeg beskrive Gudfaren-triologien med noen få setninger? Vel, det er umulig. Dette er filmer som bare må sees. Gudfaren tar for seg menneskelige innstinkter, griskhet, ære, svik og kjærlighet. Gjort til film av Francis Ford Coppola fra historien til Mario Puzo. En rolleliste som inkluderer navn som Marlon Brando, Al Pacino, Robert De Niro, James Caan, Robert Duvall, Diane Keaton og mange flere av de som har gitt oss så mye fra skjermen de siste tiårene. Om du ikke har sett Gudfaren-filmene er det på tide. Har du sett de, er det kanskje på tide å se de igjen. Som selverklært filmkjenner vil du ha problemer den dagen du sitter på nachspill og ikke kjenner igjen Marlon Brando sitat fra Gudfaren I. Gudfaren-trilogien er den mest omtalte, siterte og uten tvil den beste triologien verden har sett. Kanskje til og med den eneste gode triologien verden har sett.