Topp 10 biljakter – del 1/2

Det er tid for å kåre tidenes kuleste biljakter gjennom tidene!

Endelig kommer Filmbyen med en skikkelig topp 10-liste, og det er ingen dårlig liste. Her kan du nemlig lese om tidenes beste biljakter. Dette er en artikkel laget i samarbeid med vår actionekspert Hallgeir G. Hynne, del 2 kan du lese om noen få dager!

Liker man action er en høykvalitets-biljakt noe av det viktigste man kan få med seg, og vi mener bestemt å ha fått med oss litt av hvert her. Fra politijakter med klassiske sportsbiler til mer eksplosive biljakter hvor det ikke spares på antall biler som ruller og spretter rundt. Det har også sneket seg inn litt motorsykler, lastebiler og fremtidsfarkoster. Noe for enhver smak, enjoy!

Klikk her for å lese siste halvdel av topp 10 biljakter

Star Wars: Episode I

10Star Wars: Episode I

Dette er antakeligvis den mest kontroversielle posten på hele denne lista. Det er vel ingen hemmelighet at denne filmen er ganske sterkt hatet blant ekte Star Wars-fans, mye på grunn av en viss Jar-Jar Binks. Han har riktignok ingen stor rolle i jakten jeg har tenkt å omtale, bortsett fra at han mister et skrujern inni motoren og setter fast tunga før det skal kjøres. Det skal også sies at dette egentlig ikke er noen biljakt, men ikke så langt unna hvis man legger til noen tusen år. Jeg snakker selvsagt om det fartsfyllte podracet hvor Anakin kjører for å vinne, men også for å vinne sin egen frihet. Litt surt at han senere blir galaksens største badguy, men det har ikke noe med saken å gjøre.

Det starter på den vanlige måten, vår helt sliter med en elendig racer og blir stående igjen på startstreken. Det varer riktignok ikke lenge, og den fantastiske opphentingen kan begynne. Ingen annen film har gitt meg en så enorm fartsfølelse som denne, og det er fantastisk å se førerne suse en halvmeter over bakken i mange hundre kilometer i timen. For ikke å snakke om de skitne triksene, her er ingen redde for å hive en granat på den konkurrerende føreren. Ingenting står i veien for å presse dem inn i et fjell heller, alt er faktisk lov! Stor fart og skitne triks gjør at denne fortjener en plass på lista.

Gone in 60 Seconds

9Gone in 60 Seconds

Mange vil påstå at Gone in 60 Seconds er en skikkelig drittfilm når det gjelder action-sjangeren, og det kan sikkert stemme. Den fikk aldri noen glimrende anmeldelser eller anbefalinger, men det hindrer ikke det faktum at det er en del knakende gode biljakter i denne filmen. Jeg har selvsagt valgt ut den siste, avgjørende jakta i denne filmen. Nicolas Cage susende rundt i Palm Beach med sinnsyke biler er helt klart et konsept jeg kan like.

En stor klassiker utgjør hovedrollen her, nemlig en Shelby Mustang 1967-modell. Ganske enkelt en råtass av en bil. Memphis Raines og hans gjeng mangler bare denne siste bilen på listen over 50 biler som måtte stjeles på 4 døgn. Det viser seg å ikke bli så lett denne gangen, politiet er på plass for å stoppe Raines i å fullføre jobben. Det blir en langvarig og til tider sinnsykt rå biljakt, hvor vi starter i sentrum av byen. Det går gjennom bakgater og hovedgater, hele tiden i en enorm fart. Det fortsetter videre til havneområdet, hvor et av høydepunktene er en politibil som blir slengt gjennom en murvegg, herlig å se på. Det hele avsluttes med at Raines gir full pinne og hopper over 5-10 biler og lander like fin på andre siden. Overdrevet og urealistisk? Joda, men artig er det likevel.

Batman Begins

8Batman Begins

Denne glimrende filmatiseringen av Batman falt meget godt i smak da jeg fikk sjansen til å se den tidligere i sommer. Rå action, høy fart, en splitter ny og ekstremt kul Batmobil, en überhot Katie Holmes og spesialeffekter av høy kvalitet gjorde dette til en av årets actionopplevelser på kino. Det var likevel EN spesiell scene som virkelig brente seg inn på netthinna, og det var biljakten hvor Batman må flykte med hele Gotham Citys politistyrke like i hælene. Med en døende hottie (Katie Holmes) i nabosetet får Batboy virkelig vist hva han duger til som sjåfør i det han presser Batmobilen til nye høyder gjennom en hel rekke halsbrekkende stunts i meget høy fart! Her hoppes det fra tak til tak til man endelig ender opp på motorveien, omgitt av en haug med sivile biler og enda flere politibiler kjøres det som aldri før. Med tidspress og halve byen på nakken klarer denne scenen å skape enorm spenning som ikke slipper taket før mye senere, rått!!

The Bourne Identity

7The Bourne Identity

Matt Damon gjorde det stort i rollen som Jason Bourne, en kaldblodig morder uten noe som helst hukommelse. Da filmen kom på kino ble den umiddelbart en publikumssuksess, mye skyldtes nok blandingen av realisme, en solid historie og masse action. Realisme er nøkkelordet til den etter hvert ganske så berømte biljakten jeg skal ta for meg nå. Det hele utfolder seg i Paris’ gater hvor Jason og Marie har blitt oppdaget og politiet er ved å omringe bilen. Bourne tar det hele med ro og prøver rolig å overtale Marie til å forlate bilen, hun takker nei, spenner på seg bilbeltet og flukten kan begynne! Selv om bilen de kjører ikke akkurat er noen Ferrari går det sabla fort i svingene likevel. Bilen presses til det ytterste og selv politiet sliter med å holde følge. Biljakten er fryktelig godt laget, inneholder masse kule krasj, er realistisk, actionfylt og grusomt spennende!

Terminator 2: Judgement Day

6Terminator 2: Judgement Day

Hva er vel en slik action-toppliste uten vår store helt Arnold Schwarzenegger? Da snakker jeg selvsagt om hans klart beste film, nemlig Terminator 2. Denne filmen har i løpet av årene blitt en kultklassiker, og har en biljakt som noen kanskje vil påstå hadde fortjent en plass enda høyere opp på listen.

For å være pinlig nøyaktig. Dette er egentlig ikke en biljakt, det er en motorsykkel vs. lastebil-jakt. Arnold må redde den villstyrlige unge Connor, og slenger han opp på den råe motorsykkelen han har klart å få tak i. Problemet er at den onde T-1000 har satt seg inn i en stor lastebil og gir full pinne for å knuse motorsykkelduoen vår. Denne herlige jakten starter på gateplan, men havner fort ned i en tørrlagt flomkanal. Dette er faktisk et bevis på at dette er den beste plassen å kjøre på en livstruende måte. Det samme ble jo gjort i Gone in 60 Seconds. Forskjellen er at i Terminator brukes det samtidig heftig med våpen for å stoppe lastebilen. Det er fantastisk å se på Arnold når han svinger rundt med hagla for å lade den på den tøffeste måten man kan tenke seg. Man kan faktisk bare håpe og be til høyere makter om at man en vakker dag blir så barsk at man får til det der.