Topp 10 biljakter – del 2/2

Den råeste, tøffeste og kuleste biljakten gjennom tidene er...

Endelig er vi ferdige med del 2 av vår uoffisielle kåring av tidenes beste biljakter. Dette er en artikkel laget i samarbeid med Knut Karlsen.

Liker man action er en høykvalitets-biljakt noe av det viktigste man kan få med seg, og vi mener bestemt å ha fått med oss litt av hvert her. Fra politijakter med klassiske sportsbiler til mer eksplosive biljakter hvor det ikke spares på antall biler som ruller og spretter rundt. Det har også sneket seg inn litt motorsykler, lastebiler og fremtidsfarkoster. Noe for enhver smak, enjoy!

Klikk her for å lese første halvdel av topp 10 biljakter

GoldenEye

5GoldenEye

Pierce Brosnan gjorde det stort i rollen som James Bond i 1995 da Goldeneye kom på kino, en film, som i min mening, er en av de beste Bond-filmene i nyere tid. Det som karakteriserer vår britiske agent er hans gode dametekke og kjappe biler, dette får vi selvfølgelig også en liten dose av i Goldeneye, men scenen som har brent seg fast i minnet mitt har likevel ingenting med sinnssyke hastigheter og lekre kjøretøy å gjøre. Særlig realistisk er den vel strengt tatt heller ikke, men dette er tross alt James Bond!

Scenen jeg tenker på finner sted i Moskvas gater. Etter å ha unnsluppet flere dusin med russiske soldater og unngått rundt 400 skudd fra 10 meters hold, ender Bond til slutt opp i en ultratøff tanks. Det stemmer, en tanks! Da fienden har fått tak i den småsøte russerdama med det ikke fullt så søte navnet Natalya Fyodorovna Semyonova, ser han seg nødt til å ta opp jakten. Man skulle kanskje tro det ville bli vanskelig å holde følge med en liten og kjapp russisk bil når man selv sitter i en stor og tung tanks i Moskvas trange bakgater? Feil, ikke hvis man heter Bond! Her tas det nemlig ikke noe hensyn til blokkerende trafikk og malplasserte bygninger, med sin gigantiske tanks moses alt i vår hemmelige agents vei ned kjappere enn man kan si Mississippi. Denne bil/tanksjakten har det meste; store eksplosjoner, mosing av biler, fete stunts og syrlig britisk humor. Den helt sinnssyke farten mangler kanskje, men who cares, det er utrolig rått likevel!

Bad Boys II

4Bad Boys II

Tidligere nevnte jeg at en slik toppliste ikke kan respekteres før Arnold Schwarzenegger er nevnt, og det er i og for seg sant. Dette gjelder også for en mann ved navn Michael Bay. Det er nok ingen andre som elsker å lage spektakulære biljakter så mye som denne karen. Han har nok mer enn en gang blitt beskyldt for å lage elendige drittfilmer, bare for å tjene raske penger. Det er nå så, men han har jo tross alt lagd noen brukbare filmer. Blant annet denne. I hovedrollene finner vi Will Smith og en annen elendig skuespiller som jeg ikke har tenkt å nevne her. Det er akkurat disse to som er hovedpersonene i biljakten også.

Det finnes en del biljakter i denne filmen, men den klart mest spektakulære er selvsagt når Syd prøver å komme seg unna de onde haiterne. Som i enhver Bay-film finnes det alltid noen snedige kjøretøy i nærheten, og denne gangen har haiterne fått tak i en biltransport fullt med store biler som snedig nok kan kastes av i fart. Det forundrer meg litt av Syd ikke klarer å kjøre fra en slik farkost, men da hadde det jo blitt litt kjedelig. Våre helter tar opp jakten og legger seg bak lastebilen. For å gjøre det hele enda råere er det selvsagt fullt av poliser og narkopoliser i biler overalt rundt dem. Haiterne begynner selvsagt å slenge av bilene som står på lastebilen mens de kjører, og dette skaper naturlig nok visse problemer for Will Smith, men enda verre for «vanlige» politifolk, som på ingen måte kan å kjøre. Ligger det tretten biler og brenner, da virker det selvsagt som det beste valget å dra en «pedal to the metal» og ta et hopp rett inn i eksplosjonene. Urealistisk så det virkelig monner, men dette er helt rått å se på!

Bullitt

3Bullitt

Hva er vel en liste over tidenes kuleste biljakter uten en klassiker som dette? Med tidenes kuleste actionhelt gjennom tidene, Steve McQueen, i hovedrollen, plenty med lekre biler og høy fart er Bullitt like god i dag som for 40 år siden. Barskingen McQueen finner vi sikkert plassert bak rattet til en utrolig lekker Ford Mustang som suser gjennom gatene til San Franscisco i enormt høy fart.

Legenden McQueen skal visstnok ha kjørt Mustangen på egen hånd da biljakten ble filmet, likevel ser det ikke ut til at noen har spart på kruttet. Fartsfølelsen og realismen er på topp, man holder seg fast til setet i de skarpeste svingene og biter tennene sammen for hver bil som passeres. Selv om filmen er fra 1968 holder biljakten fortsatt mål. At det ikke har blitt brukt noe som helst spesialeffekter eller redigeringstrikks for å skape større fartsfølelse er mildt sagt imponerende. Denne legendariske biljakten var revolusjonerende i sin tid, ingen hadde tidligere laget en fartsfylt biljakt midt i byen. Med Bullitt satte man altså standarden, standarden alle biljakter fortsatt må leve opp til og konkurrere med, selv 40 år senere. Dette er en klassiker som ofte regnes som kongen av alle biljakter, dessverre må den nøye seg med en 3. plass denne gangen!

Ronin

2Ronin

I motsetning til mange vi har nevnt tidligere, har vi her en relativt realistisk biljakt. Rollelisten her er faktisk ganske snasen, i hovedrollene finner vi kanskje den beste fra hvert sitt kontinent, nemlig Robert De Niro og Jean Reno. Handlingen er lagt til Frankrike, hvor en spennende samling mennesker har blitt leid inn for å stjele en koffert med ukjent innhold fra noen skumle folk med mye våpen og raske biler. Denne filmen har en masse uventede vendinger og overraskende momenter, så jeg skal prøve å ikke ødelegge for dere som ikke har sett den.

De Niro og Reno tror de er like ved å klare oppdraget når noen i gruppen lurer dem trill rundt og alt går til helvete. Nå er det plutselig De Niro og Reno mot de onde (som jeg forøvrig ikke har tenkt å si hvem er), og det blir en biljakt uten sidestykke gjennom velkjente gater i halve Paris. Det som kjennetegner denne biljakten er den spesielle filmingen. Man har satt kamera foran på bilen, så man ikke ser noe av selve bilen, men bare hvor de kjører. Ganske likt et bilspill med andre ord, og dette gir en helt rå fartsfølelse, og man får enorm respekt for stuntsjåførene som kjører med minimale marginer gjennom store kryss og skarpe svinger. Det beste av alt er nok når jakten kommer ned i en tunell, og de onde uheldigvis havner i motgående kjørefelt. Det som også er verdt å merke seg her er oppførselen til sjåførene. Her bevises det at man kjører best om man ikke bruker all energien på å vifte med automatvåpen og rope «stop the fucking car» til de andre som uansett ikke hører deg. Her er det full konsentrasjon og eminent kjøring. Realisme og fartsfølelse gjør at denne jakten når nesten helt til toppen.

Matrix Reloaded

1Matrix Reloaded

Helt på topp finner vi en film mange vil omtale som tidenes mest skuffende oppfølger, og det kan antakeligvis forsvares til en viss grad. Det er derimot ikke til å legge skjul på at dette er en av de klart beste actionfilmene når det gjelder ren underholdningsveri. Kampscenene er uslåelige, jeg tror ikke vi får se noe så kult på mange år fremover. Matrix har satt en standard. Det gjorde de også med den store motorveiscenen i denne filmen. De letet visstnok lenge etter en passende motorvei de kunne bruke til innspillingen, men fant ingen som kunne stenges lenge nok til å lage filmen. Da kom de frem til at de likegodt kunne lage en motorvei selv, og alt du ser i filmen av motorvei er lagd bare for denne filmen.

Det hele starter med at Trinity og Morpheus klarer å slippe unna med The Keymaker, men de blir forfulgt av tvillingene som vil ha tilbake den viktige nøkkelmakeren. Det er en velkjent regel at man ikke skal befinne seg på motorveien når man er inne i Matrix, men denne gangen har de ikke så mye valg. Det blir heller ikke bedre når de får et dusin politibiler etter seg, men som i Bad Boys er ikke vanlige poliser så mye å frykte når de er bak rattet. De gjør stort sett dumme manøvre uansett. Hele veien skytes det fra tvillingene som etterhvert ødelegger en del sivile biler, som på spektakulære måter flipper rundt, flyr, sprenger og rett og slett kjører inn i hverandre. Når man sitter med følelsen av at dette ikke kan bli bedre, dukker det opp en lastebil fullstappet med de råeste motorsyklene jeg noen gang har sett. Dette må selvsagt utnyttes, og Trinity får tak i en stykk sykkel. Nå skal det kjøres i motgående felt mellom trafikken frem til en trailer hvor Morpheus står klar til å slenge nøkkelmannen opp. Her når vi klimakset. Etter en fantastisk nevekamp med en av agentene, kommer det nemlig en trailer rett mot dem. Dette er det råeste av det råe, bedre biljakt finnes ikke!