13 Tzameti

En solid debutfilm fra regissør Géla Babluani. 13 Tzameti har mottatt en rekke priser og de russiske rullettscenene er intense så det holder, bare synd at resten av historien ikke holder samme nivå.

Dette lille undergrunnsfenomenet av en film har versert rundt på diverse festivaler den siste tiden og mottatt knallgode anmeldelser i både øst og vest. Den har i tillegg vunnet en rekke priser, blant annet på filmfestivalen i Venezia og på Sundance, og den klarte altså til slutt å fange min oppmerksomhet. Ettersom 13 TZAMETI sannsynligvis aldri vil havne på norske kinoer så meg derfor nødt til å investere i denne lille godbiten på DVD. Men klarer filmen å leve opp til sitt gode rykte?

Den unge immigranten Sébastien arbeider på et hustak hvorfra han kan betrakte huseierens underlige oppførsel. Like før han dør, mottar huseieren et brev som kommer Sébastien i hende. Sébastien skjønner at det er store penger å hente og bestemmer seg for å følge brevets instrukser. Når det omsider går opp for ham hva han er med på, er det ingen vei tilbake…

13 TZAMETI byr opp til en kjølig, opprivende og brutal opplevelse fra start til slutt og selv uten en masse blod og gørr, så klarer den så definitivt å bite fra seg. Selve filmen, produksjonen, skuespillerne og plottet i seg selv holder en overraskende høy standard, men til tross for gode tendenser og tidvis neglebitende scener uteblir noe av nerven og intensiteten jeg så gjerne skulle ha sett mer av. Misforstå meg ikke, de russiske rullettscenene er herlige (på en litt sadistisk måte), men desperasjonen, den kvalmende fryktfølelsen og dødsangsten, som man gjerne skulle tro var til stede under et slikt scenario, kommer aldri helt frem. Jo da, jeg kjente så definitivt at pulsen steg opptil flere hakk under disse famøse skuddscenene, men dette skyldtes nok mer grusomhetene i spillets natur enn det skyldtes selve fremstillingen av dem – i hvert fall i dette tilfellet. En rekke av scenene er nemlig av såpass sterk karakterer at dette muligens ikke merkes i fullt så stor grad som ellers, men sammenlignet med DEER HUNTER, blir dette som et lite stikk i armen (eller antiklimaks om du vil) hvor man nesten sitter og venter på at det VIRKELIG skal smelle… Man kommer rett og slett aldri tett nok inn på Sébastien til å få fullt utbytte av dette groteske rulettspillet som gambler med menneskers liv.

Babluani skal likevel ha ros for de mange følelsesscenarioene han klarer å fremprovosere hos tilskuerne med sin meget direkte og brutale fremstilling av en maktesløs kamp mellom liv og død. Personlig ble jeg sugd inn i den harske realiteten fra første sekund og den slapp ikke taket før grusomhetene endelig tok slutt. Her kommer de skitne omgivelsene, de merkverdige karakterene samt den noe minimalistiske touchen til filmen til sitt fulle potensiale. At 13 TZAMETI er i svart/hvitt har så absolutt ingenting å si, det gjør faktisk bare opplevelsen enda sterkere. Men på tross av et knallgodt utgangspunkt, en solid utforskning av menneskepsykens mørkere sider og et meget urovekkende spill, klarte aldri historien å virkelig feste taket. Dette er likevel en udiskutabelt solid debutfilm fra en meget lovende regissør som jeg er helt sikker på at vi kommer til å høre mer fra i tiden som kommer. En sterk firer!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Føl deg fri til å være førstemann!

    Skriv en kommentar