A History of Violence

David Cronenbergs nyeste film, A History of Violence, er en bunnsolid og konfronterende thriller som leverer varene.

Filmen tar utgangspunkt i familiefaren og caféinnehaveren Tom som blir nasjonalhelt etter at han alene overmanner to hensynsløse ranere. Helst vil han leve i fred, men får i stedet et innpåslitent besøk av en gangster fra Philadelphia. Den fremmede mener å kjenne Tom fra før under navnet Joey, og minner ham om de «gode» gamle dagene.

På mange måter minner denne filmen meg om I’LL SLEEP WHEN I’M DEAD, med Clive Owen i hovedrollen, bare i en bedre og mer gjennomført utgave. Forskjellen ligger i at A HISTORY OF VIOLENCE har et mer ulmende skrekk-element ved seg, i tillegg studerer den ikke kun EN person, men hvordan en tilfeldig hendelse kan påvirke livet til en hel familie. Likevel ligger hovedfokuset på Tom og som seer befinner man seg i konstant uvisshet om hva han vil/kan foreta seg, dette skaper et spenningselement som holder deg på tå hev gjennom store deler av filmen. Publikum blir dratt lenger og lenger inn i historien, spørsmålet man hele tiden stiller seg er om Tom overhodet HAR en skummel fortid i Philly. Dette sørger for en konstant interesse for å vite mer, lære mer om personen og komme til bunns i saken.

A HISTORY OF VIOLENCE er en rå, blodig, intens, virkelighetstro, sexy og følelsesladet affære. De brutale overgangene fungerer overraskende bra, en idyllisk og tilsynelatende rolig scene kan eksplodere før man vet ordet av det. Tempoet endres og pulsen ligger høyt, like plutselig roes ting ned og vi blir tatt med tilbake til det tilsynelatende ”normale” livet som er ved å slå sprekker for familien Stall.

Det at man aldri helt vet hvem Tom har å gjøre med eller hvorfor, er, som jeg delvis nevnte tidligere, et av spenningsmomentene i filmen. Heldigvis drøyes ikke dette ”avstandsskremmeriet” ut i en evighet, en felle altfor mange regissører har gått i tidligere, endelig er det en som har skjønt at slike psykologiske spill kun fungerer så lenge de ikke blir vannet ut for mye. Altfor ofte har jeg tatt meg selv i å tenke; bli nå bare ferdig med den pskykologiske terror-skiten og kom til poenget!! Men denne fella går altså ikke Cronenberg i, filmen er faktisk forbløffende konfronterende og vi blir ikke forklart mer enn nødvendig. Samtidig er det mye som må leses mellom linjene. Det er langt fra alt som formidles gjennom dialogen. Her kommer Viggo Mortensen og Maria Bellos suverene skuespillerprestasjoner inn i bildet. Bortsett fra de heftige sexscenene har de altså klart å tolke sine roller på glimrende vis, noe som absolutt kommer filmen til gode da den i stor grad ligger og hviler i hendene på skuespillerne.

Personlig er jeg en veldig stor fan av slike thrillere og vil gjøre oppmerksom på at den antakeligvis ikke passer for alle og enhver. På tross av at den har opptil flere heftige skuddvekslinger og slåsskamper, er nok ikke dette en film for actionfantaster som tilber Rambo og lever for meningsløs vold. Men for den resterende delen av befolkningen som har litt mer tålmodighet kan jeg garantere at A HISTORY OF VIOLENCE i siste ende vil betale seg å se ferdig. Terningkast 5.

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Føl deg fri til å være førstemann!

    Skriv en kommentar