Africa United

Filmen har tilsynelatende ikke noe moralsk poeng. Men for all del, musikken er kul, karakterene er festlige og dette er en liten feelgood-produksjon som kan være verdt å få med seg.

Zico har kommet fra Marokko til Island på jakt etter et bedre liv. I et forsøk på å oppnå målet startet han en egen bedrift, men det ble bare rot, og regningene ble etterhvert for store. På denne tiden startet han også et fotballag for innvandrere, primært afrikanere, men også andre folkeslag. De spilte i amatørligaen og utmerket seg mest ved å alltid lage bråk med dommerne. I et forsøk på å gjøre fotballen til mer enn en vanlig fritidsaktivitet kontaktet de fotballforbundet for å spørre om de kunne starte i 3. divisjon, men fikk et brutalt avslag og en spøkefull beskjed om å komme igjen om 10 år.

Akkurat dette gjør Zico, og de høye herrene blir pent nødt til å plassere dem i 3. divisjon og gi dem en sjanse. Dette er historien om oppkjøringa og gjennomføringen av den første sesongen i 3. divisjon.

For det første er dette en herlig sammensetning av mennesker fra forskjellige kulturer. Zico har satt seg selv som manager og høyreback, og anser seg selv som meget god i den posisjonen, selv om han egentlig er lagets svake ledd. I tillegg har vi diverse afrikanere, øst-europeere og en portugiser som påstår at han ble sett på som en latinsk sexgud når han ankom øya.

Moralen med denne historien er vanskelig å fatte. Kanskje er det at afrikanere har det morro når de spiller fotball, og at de spiller kulere og mer ballorientert enn oss i nordlige deler av verden? Tvilsomt, for det er ikke noe ukritisk positivt bilde vi får av det herlige laget Africa United. De krangler så busta fyker og spiller individualistisk jallafotball hele gjengen. Kanskje denne filmen ikke har noe moralsk poeng, men bare er ren underholdning? Det blir nok nærmest sannheten.

Akkurat der scorer Africa United ganske bra. Musikken er kul, karakterene er festlige og dette er en liten feelgood-produksjon som kan være verdt å få med seg. Til slutt vil jeg presisere at noen av disse gutta helt klart kan noen finter, men den enorme troen på egne ferdigheter overgår alt annet. Og husk dette: I en ekte dokumentar får man sannheten, dette er ikke som i Tufte IL, hvor alle er venner og fair play går foran alt annet.

Africa United fortjener en firer på terningen for å være en helt spesiell, men likevel underholdende liten sak.

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Føl deg fri til å være førstemann!

    Skriv en kommentar