An Inconvenient Truth

Årets viktigste dokumentar kommer i en altfor kjedelig innpakning. Men beskjeden er klar; vi må skjerpe oss.

Klimaet på vår kjære hjemplanet er i ferd med å endres. I løpet av de siste årene har menneskeheten gjort alt som kan gjøres feil. Vi har skapt en tikkende bombe, og vi er på vei mot en sikker undergang. Er det for sent å snu skuta, kan vi redde oss ut fra den røra vi selv har skapt?

Dette er utgangspunktet til Al Gore, og hans verdensomfattende kampanje for å få verdens ledere (alle andre også, forsåvidt) til å innse alvoret i den situasjonen som er i ferd med å oppstå. Vi må slutte å forurense som om det ikke var noen morgendag, vi har bare én planet! Denne dokumentaren er stort sett en filmatisering av en av hans mange seminarer. Det kommer noen små avbrekk her og der, hvor vi ser diverse klipp av Al Gore på reisefot rundt i verden. Disse klippene er i praksis alt som forandrer dette fra et filmoverført seminar til en fullverdig dokumentarfilm.

Det høres kanskje ut som en blodseriøs film, for det er akkurat det som er målet til Al Gore. Dette er en informativ undervisningsfilm om hvordan klimaet er i ferd med å forandre seg på en skremmende måte for menneskeheten. Virkemidlene i An Inconvenient Truth er enkle. Vi får servert en bred horde av faktaopplysninger og sammenligninger i form av enkle grafer, animasjoner, bilder og statistikker. Det er liten tvil om at Al Gore er en fantastisk god og komfortabel foredragsholder, og det formidles også relativt godt gjennom denne filmen. Uansett hvor uvitende eller uinteressert du er, så vil «An Inconvenient Truth» få pressa på deg en del nyttig informasjon.

Ettersom dette mer eller mindre bare er en innspilling fra et foredrag, kan det ikke sies å være noe filmatisk mesterverk. Intensjonen er å informere om en viktig sak, og det har de klart med glans, selv om det er gjort på den enkleste måten man kan tenke seg. Al Gore har gjort en karriere av dette, og det er liten tvil om at han har en viktig rolle i en kamp vi må vinne. Vi har ødelagt for oss selv, men vi har fortsatt sjansen til å rette opp feilene. Denne filmen viser nemlig to sider av menneskeheten, to sider som er typiske for oss. På den ene siden får du følelsen av at vi er håpløse jævler, som kommer til å kjøre denne planeten i grøfta innen 20 år, bare for å tjene litt ekstra penger. Eller kanskje for å ha en noe mer luksuriøs livsstil. På den andre siden finner vi enkeltindividene som prøver å hjelpe resten av oss, med tidligere presidentkandidat Al Gore og hans venner i spissen.

Dette er utvilsomt årets viktigste dokumentar, og den prøver virkelig å få oss til å innse at vi må forandre oss. Spørsmålet er om den klarer å utgjøre en forskjell. Uansett er det en meget interessant dokumentar, selv om den er utformet litt tamt. Sterk firer.

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Føl deg fri til å være førstemann!

    Skriv en kommentar