Anklaget

En meget stillegående fortelling som tar seg god tid i oppbyggingen av historien. På sitt beste er Anklaget realistisk og mørk, men det blir for mange dødpunkter underveis.

En tidvis ekkel, iskald og mørk skildring som tar for seg et relativt følsomt og omdiskutert tema den siste tiden (THE WOODSMAN, MYSTERIOUS SKIN), nemlig pedofili. ANKLAGET er likevel langt fra like rå og usensurert som MYSTERIOUS SKIN, der man får slengt groteske sexscener rett i ansiktet. Den tar for seg emnet på en helt annen, forsiktigere og litt mer tabuaktig måte. Når man satser på å fortelle en stille historie som dette, kreves det rett og slett stor presisjon og treffsikkerhet fra regissøren sin side, i tillegg ligger mye og hviler i hendene på skuespillerne. Når det er sagt, så syns jeg ikke filmen helt har lykkes i stemningsskildringene sine. Den anklagede (Henrik) ble generelt litt for anonym og vi kom aldri helt ”inn” i hodet på ham, men det er kanskje poenget? Hva vet jeg.. Men for mitt vedkommende var dette med på å fjerne store deler av den personlige involveringen i både karakterene og selve historien. De aktuelle problemstillingene, det psykologiske spillet og hele ”situasjonen” generelt, ble tidvis for lite engasjerende.

Tilværelsen snus på hodet for den sympatiske familiefaren Henrik, da hans 13 år gamle datter anklager ham for incest. Datteren har diktet opp historier før, så både mor og far forsøker å forstå henne og ta anklagene med fatning. Men saken må gå sin gang, og de merker omgivelsenes mistenksomhet allerede før faren blir satt i varetekt. Sakte, men sikkert dras vi inn i et drama med overraskende vendinger.

På tross av et par dødpunkter her og der, har filmen tross alt en rekke gode sider. Jeg må blant annet berømme regissøren Jacob Thuesen for en MEGET solid debut! ANKLAGET er fryktelig stilsikker, har en rekke glitrende close-ups og Thuesen klarer virkelig å fange en masse viktige detaljer med sitt tydelig filmatiske øye. I tillegg leverer både Sofie Gråbøl, i rollen som kona til Henrik, og Kirstine Rosenkrands Mikkelsen, som datteren til ekteparet, to knallsterke innsatser i sine respektive roller. Gråbøl mestrer overgangene fra en beskyttende mor til bedårende hustru glimrende mens Mikkelsen klarte å gjøre et ytterst sterkt inntrykk på meg i løpet av sine relativt korte, men likevel ekstremt følelsesladete innhopp.

ANKLAGET er en kynisk, men likevel ekstremt realistisk skildring av hva som skjer med familier og personene som er involvert i tragedier som dette. Den har en interessant vinkling på historien og holder deg gjennom store deler av filmen på pinebenken hvor det eneste man sitter og tenker på er det ENE spørsmålet alle vil vite svaret på: Gjorde han det egentlig?

Dette er kort sagt en stillegående fortelling som tar seg god tid i oppbyggingen av historien og som er ekstremt kjølig, brutalt ærlig og sjokkerende realistisk på sitt beste. Terningkast 4.

Sett på Kosmorama Filmfestival 2006

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Føl deg fri til å være førstemann!

    Skriv en kommentar