Asterix and the Vikings

Kombinasjonen av seriøse skildringer om sagnomsuste folkeslag og den festlige slapstick-humoren er like unik som den er genial. Dette er den beste filmen i serien så langt.

I den sjuende animasjonsfilmen om de galliske heltene, har endelig de barske vikingene fått plass. Kongen av Gallia venter besøk fra sin nevø Provoix fra Parisium. Han har fått beskjed av broren at Provoix skal gjøres til en ekte kriger, og hvem er vel bedre enn Astérix og Obélix som lærere?

Ting går riktignok ikke som planlagt. Provoix er en urban festtype, arrogant og pinglete som få. Treningen går dårlig, og en dag blir han kidnappet av vikinger på tokt. De har nemlig fått det for seg at han kan lære dem å fly(!?).

Historien er selvsagt absurd og komisk, men det er og har vært konseptet til disse tegneseriefigurene i 40 år. Tidligere har Cæsars overveldende nasjon vært hovedfokus for denne serien, men nå har de valgt å si seg ferdige med det og flytte seg til en helt ny konflikt, noe som i mine øyne var et svært lurt valg.

Allerede i prologen settes stemningen med en solid dose norsk vær, mektige landskapsillustrasjoner og en barsk introduksjon om vikingene, de djerve krigerne vi kjenner til så godt. Her treffer Astérix og Obélix en nisje som få andre tegnefilmer har prøvd seg på. Kombinasjonen av seriøse skildringer om sagnomsuste folkeslag og den festlige slapstick-humoren er like unik som den er genial.

Ett bærende element her er musikken, både på godt og vondt. Den massive symfoniske, typiske filmmusikken er enorm og storslått. Det som ikke fungerer er inkluderingen av visse popsanger, dette blir bare rart og feilplassert. Jeg klarer ikke helt å akseptere at gallerne likte å feste til litt skikkelig R&B-musikk. Det er også brukt små elementer fra dagens samfunn på andre områder, som for eksempel en fugl ved navn Short Message Serviceix.

Denne filmen har forøvrig to danske regissører, selv om filmen i og for seg er en fransk produksjon. Den ene er Stefan Fjeldmark, mannen bak nordiske storfilmer som Terkel i knibe og Hjælp, jeg er en fisk. Gutta har alt i alt lagd noe som er verdt å se. Dette er den beste Astérix og Obélix-filmen hittil, tegningene og animasjonene er fargesprakende og energiske, og vi har 86 minutter med fantastisk underholdning. Terningkast 5.

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Føl deg fri til å være førstemann!

    Skriv en kommentar