Batman Begins

Regissør Christopher Nolan overbeviser stort med en actionfylt og stilsikker opprinnelseshistorie. Dette er den beste Batman-filmen til dags dato.

Endelig! Endelig kom det en film som yter Batman rettferdighet. Helt siden Joel Schumacher tok serien i egne hender og kjørte den i grøfta med den dårlige Batman Forever og den enda dårligere (!!) Batman & Robin, har det sett mørkt ut for comebacket til vår kjære rettferdighetsforkjemper. Men nå er altså filmen her og den overbeviser stort!

Rå action i en mørk og dyster Gotham City, en beintøff superhelt, en sexy Katie Holmes, et tøft plot, en horde av overkvalifiserte skuespillere og en regissør av rang gjør dette til en filmopplevelse man bare må få med seg. I motsetning til tidligere Batman-filmer har denne en enormt gjennomført oppbygning hvor bakgrunnen til Bruce Wayne og opprinnelsen av Batman står i sentrum. Dette fortelles gjennom vellagete flashbacks, vi hopper fra fortid til nåtid og uten å gå for mye i detaljer blir vi vist det vi trenger å vite for å skape et dypere forhold til personen bak masken. Vi får se noen korte klipp fra hans barndom, her får vi blant annet vite hvordan han ble redd for flaggermus, og følger ham videre i hans søken etter hevn og rettferdighet. Her kommer de interessante treningssekvensene inn i bildet (i motsetning til hva reklamene på TV vil ha oss til å tro har disse en mye mindre rolle i filmen enn hva man skulle tro) som består av noen meget stilfulle sekvenser hvor de forskjellige scenene blandes inn i hverandre med en sammenhengende dialog, noe som gir det hele et kjapt tempo og dramatisk ”feel”.

Superkule actionscener og spesialeffekter skal det ikke stå på. I andre halvdel av filmen tar det virkelig av med blant annet en halsbrekkende biljakt uten sidestykke, Batmobilen når nye høyder, bokstavelig talt! Nærkampene er glimrende laget og klarer virkelig å fremheve Batmans styrke, nemlig det å lure rundt i skyggene for så å slå til med en enorm makt når fiendene minst aner det. Dette er ingen film som fremhever eksepsjonelle teknikker innenfor kampsport, tvert imot, den kjappe kameraføringen og en masse close-ups forhindrer dette. Men dette er, i min mening, helt i tråd med hvordan Batman som ”superhelt” skal og bør framstilles, han har tross alt ingen superkrefter og er en vanlig person med styrker og svakheter som alle andre. Nettopp derfor liker jeg at det ligger litt mystikk rundt hvordan Batman tvinger sine fiender i kne.

På tross av den gjennomgående mørke stemningen, har filmen faktisk en lysere side hvor det har blitt gjort plass til et par humoristiske kommentarer (”Even for billionaire playboys, three o’clock is pushing it”). Man skulle for øvrig tro Michael Caine var skapt for rollen som Batmans butler Alfred, han passer PERFEKT i rollen og stjeler kort sagt alle scenene han er involvert i, en glimrende skuespiller! Morgan Freeman, Liam Neeson, Gary Oldman og Christian Bale (for en rolleliste!) gjør alle en glimrende innsats i filmen, mens Katie Holmes fungerer overraskende godt i rollen som den idealistiske advokaten og Waynes barndomsvenn, Rachel Dawes, i tillegg er hun rålekker, noe som aldri er dumt!

Batman Begins rev meg med fra første stund med takket være den knallsterke oppbyggingen av historien, noen spektakulære actionsekvenser, en høytflygende biljakt, den kjappe fortellerstilen og et kult plot! Den beste Batman-filmen til dags dato, terningkast 5.

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Føl deg fri til å være førstemann!

    Skriv en kommentar