Cars

Cars inneholder noen av de beste 3D animasjonene jeg har sett. Dessverre er ikke historien på samme nivå.

Lightning McQueen er en av de aller beste bilene på banen og den hotteste nykommeren i Piston-Cupen. På vei til det siste og avgjørende løpet i sesongen faller han av sin trofaste trailervenn og forviller seg inn i den bortglemte lille byen, Radiator City. Her drar han med seg en god stripe av den lokale asfalten og blir dømt til samfunnstjeneste for å reparere skadene. Stakkars Lightning må være i California om få dager og har lite til overs for denne byen og bilene som bor der. Etter hvert som han blir bedre kjent med både bilene og stedet, begynner han langsomt å forandre sin oppfatning av både byen og andre ting.

Vi befinner oss i et univers der biler har alle rollene man ellers forventer å finne mennesker i. Som alle filmer fra Pixar har også denne fantastiske bilder. 3D animasjon blir ikke bedre enn dette. Fra begynnelse til slutt er den full av nydelige landskap som strekker seg lengre enn noen gang før, bilene har en utrolig glans som reflekterer alt man ser rundt dem. Det finnes ikke noe å utsette på selve bildene, det eneste måtte være at fartsfølelsen i racingscenene ikke er så troverdig som man skulle ønsket. Det finnes tv-spill som faktisk overgår denne følelsen og slik skal det ikke være. Allikevel er ikke dette noe man plages av og disse scenene er heller ikke en veldig stor del av filmen.

Dette er en film om vennskap og at det finnes viktigere ting enn pokaler og berømmelse. Historien er en fin, varm skildring av den klassiske overfladiske, selvopptatte helten som gjennom diverse hendelser oppdager hva som virkelig er verdifullt i livet. Original er den ikke, men i Cars fungerer den helt fint og man blir både glad og rørt i løpet av de snaut to timene den varer.

Det er nok allikevel historien om USAs forhold til biler man merker mest. Man har med elementer fra NASCAR, route 66 og flere av de involverte bilene er klassiske amerikanske modeller. Historien foregår i en by som tidligere levde av route 66 og hvordan de desperat prøver å overleve etter at veien ble lagt om. Man får følelsen av at denne filmen er laget som en mimrefilm av og for menn litt opp i årene. Dette betyr ikke at den er uforståelig for oss nordmenn, men at den nok i størst grad blir en enkel underholdningsfilm for oss, med et aldri så lite budskap. Selv om man vet hvilke biler og veier det snakkes om er det vanskelig å forstå det utrolig tette forholdet en del amerikanere har til sine biler. Det er snakk om USAs kultur tross alt.

Til tross for dette kan man så absolutt se frem til denne filmen. Med en spilletid på nesten to timer er det også en av de lengste 3D-animerte filmene noensinne og selv om det er siste halvdel som interesserer mest, blir den aldri kjedelig.

Cars inneholder de beste 3D animasjonene jeg har sett, men dessverre holder ikke innholdet følge. Den er både morsom og varm, men kommer seg ikke helt opp i forhold til tidligere Pixar filmer. De norske stemmene på filmen er langt ifra kvaliteten på de originale og bør kun brukes dersom du ikke forstår de engelske. Terningkast 4.

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Føl deg fri til å være førstemann!

    Skriv en kommentar