Collateral

Michael Mann, mannen bak storfilmer som The Last of The Mohicans og Heat, leverer en glimrende actionthriller med Tom Cruise og Jamie Foxx i hovedrollene.

Historien utspiller seg i Los Angeles hvor vi møter den hyggelige og jordnære drosje-sjåføren Max (Jamie Foxx) som hardnakket hevder at drosje-jobben bare er en inntekt på siden for å tjene opp til å starte sitt eget limousin-firma. Max er en fyr som tar livet med ro og stresser seg ikke opp for småting. Men alt skal brutalt forandres i det leiemorderen Vincent (Tom Cruise) kommer og vil leie drosjen for hele natta. Motvillig tar Max imot tilbudet om å kjøre han rundt i byen for en pen slump penger. Ved den første stoppen forsvinner Vincent inn og et lik faller ut fra vinduet og lander på drosjen.

En forvirret Max har ikke noe valg og må fortsette å kjøre Vincent rundt i «The City of Angels». Et av høydepunktene er en samtale om legenden Miles Davis mellom de to hovedpersonene og en trivelig jazz-musiker.

Etterhvert viser det seg at den siste på listen er en passasjer Max har hatt tidligere på kvelden, og her skifter hele filmen fokus og blir straks en litt mer ordinær spenningsfilm.

Tom Cruise gjør en fantastisk skuespillerprestasjon i denne filmen og er meget overbevisende som den iskalde leiemorderen Vincent, men Jamie Foxx kommer på ingen måte i skyggen av Cruise ettersom han også spiller i verdensklasse. Dette er en kar vi kommer til å se mye av fremover.

Michael Mann har regissert The Last of The Mohicans, Heat, The Insider, Ali og nå Collateral. Dette er kanskje Hollywoods mest imponerende liste, og han svikter heller ikke denne gangen.

Noe du vil legge spesielt merke til i denne filmen er den spesielle kameraføringen, det legges hele tiden stor vekt på små og tilsynelatende ubetydelige detaljer som likevel gir mening i filmen. En annen ting er skildringene av gatene og en drosje-sjåførs liv i Los Angeles, det mest imponerende er bilder av gatene i fugleperspektiv. Det er rett og slett et mektig screenplay.

En god og gjennomtenkt film som jeg gir en meget sterk femmer på terningen. Det blir veldig spennende å se Michael Manns neste prosjekt.

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Føl deg fri til å være førstemann!

    Skriv en kommentar