Dances with Wolves

Kevin Costner sin opprinnelige visjon av Dances With Wolves er vel verdt ventetiden. Fire timers spilletid til tross, resultatet er spektakulært.

Det var med stor spenning jeg satt meg ned for å se den utvidede versjonen av dette storslåtte historiske eposet. Den orginale kinoversjonen er tross alt en av de beste filmene jeg har sett noen gang. Kevin Costner har her lagd filmen sånn han egentlig ville ha den, nesten 4 timer lang.

Kavaleristen John J. Dunbar blir umiddelbart helt i borgerkrigen etter en heroisk innsats, og får som belønning selv velge hvor han skal bli utstasjonert. Han velger en øde plass dypt inne i Sioux-indianernes områder.

Dunbar får tiden til å gå med sine daglige rutiner og stadige besøk av en nysjerrig ulv. På en av sine daglige rideturer finner han en gråtende og blodig indianer-kvinne under et tre midt på prærien. Etter å ha hjulpet henne hjem til Sioux-leiren får vi for første gang et inntrykk av indianernes enorme frykt for hvite menn.

Dunbar blir mer og mer fasinert av denne ukjente og spennende Sioux-kulturen og gifter seg senere med Stands With a Fist som indianer-kvinnen blir kalt. Han blir stadig mer involvert i indianernes tradisjoner og daglige gjøremål i kampen for å overleve. Men når leiren skal flyttes til vinterplassen blir Dunbar brutalt innhentet av fortiden.

Militærbasen han skulle ha kontroll over har nemlig blitt gjenforsynt med enorme militære styrker. I det Dunbar rir tilbake for å hente en dagbok blir han brutalt tatt til fange som forræder av den amerikanske nasjonen. Indianere er på linje med søppel i deres syn, og dette er også gjengitt meget bra.

Dette er en film av såpass kaliber at jeg ikke vet helt hvor jeg skal begynne, så jeg starter med selve filmingen. Det gjennomgående momentet her er storslått natur, man får virkelig et inntrykk av hvordan det må ha vært å være indianer på den tiden. Den legendariske bøffeljakten er kanskje det ultimate høydpunktet, det er fantastisk laget, og man tror nesten man er med og skyter bøfler når man sitter foran tv-skjermen. Det er også fasinerende å se den nære kontakten Dunbar har med en spesiell ulv som nysjerrig tasser rundt basen gjennom store deler av filmen. Det ble faktisk brukt en vaskeekte ulv i innspillingen. Ingen opptrent hund her, nei.

Skuespillerne i denne filmen er nok ikke av det mest kjente slaget. Vi har jo Kevin Costner som alltid gjør jobben og trygt kan bære filmen alene, men han får god hjelp her. Mary McDonnell som Stands With a Fist og Graham Greene som medisinmannen Kicking Bird gjør også manns jobb og vel så det. Filmen preges også av mange små roller som stort sett er fylt av meget dyktige skuespillere.

Fremstillingen av historien er noe du kommer til å huske i lang tid, forholdet mellom indianere og hvite amerikanere har aldri vært sterkere og mer gripende gjengitt. En annen ting du kommer til å tenke på i ettertid er at du har lyst til å dra til nord-Amerika og se dette legendariske og fantastiske landskapet. Eneste problem er at du sansynligvis ikke ser noen bøfler ettersom de nesten ble utryddet av amerikanske skinnjegere, som også er beskrevet i filmen. Man lærer faktisk en del av dette historiske dramaet.

Soundtracket til filmen er like storslått som resten av filmen og hjelper til å gi den enorme opplevelsen dette tross alt er. Det kommer vel ikke som noen overraskelse nå at dette er en sterk sekser på terningen. Det er vanskelig å overgå dette!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Føl deg fri til å være førstemann!

    Skriv en kommentar