Dark Horse

Jeg storkoste meg gjennom hele filmen og lo godt av karakterene og situasjonene de kom opp i. Likevel blir Dark Horse en smule for lettfordøyelig til at den når helt opp på skalaen.

Daniel (Jacob Cedergren) er grafittikunstner og livnærer seg på å male kvinners navn på oppdrag fra forelskede menn, fra skattemyndighetenes side har Daniel tjent 43 kroner de siste seks årene. Daniels beste venn Morfar (Nicolas Bro) jobber på søvnlab, samtidig som han har et spesielt ønske her i verden: Å bli fotballdommer. Sammen utgjør de to et merkelig sammensveiset par, helt til Daniel en dag møter Franc (Tilly Scott Pedersen), en sjarmerende ung pike som liker å innta ulike former for sopp. Morfar mener han har førsteretten på henne siden han oppdaget henne først, noe Daniel respekterer helt til han møter henne selv.

Dette er en dansk produksjon regissert av Islandske Dagur Kàri. Han har valgt å skyte filmen i svart/hvitt som en hyllest til sin favorittepoke: 60-tallet. Dette kan også ses på Daniels lille Fiat (Dagur Kàri er selv en ihuga Fiatfan).

Dark Horse er først og fremst en humoristisk film. Humoren sitter i dagligdagse situasjoner som også er temmelig bisarre, blant annet får vi være vitne til halsbrekkende bilscener. Det er også dette som er filmens største styrke, det vil si at den makter å framstille karakterenes mer alvorlige utvikling gjennom små, men snodige situasjoner.

En annen ting som absolutt gjør Dark Horse verdt å se er fargebruken. Svart/hvitt trenger ikke alltid å være svart/hvitt. I denne filmen er kontrastene så sterke at det er en fryd for øyet å se, det er lenge mellom jeg ser en svart/hvitt film med så mange farger! Bruken av mønstre og rene linjer er også iøynefallende, noe som faller sammen med hele følelsen av at dagen i dag smelter sammen med 60-tallet.

Jeg storkoste meg gjennom hele filmen og lo godt av karakterene og situasjonene de kom opp i, filmen ble aldri kjedelig og den hadde også dybde og et seriøst bakteppe som gjorde at den ikke kom i nærheten av å bli et slapstickhelvete mange andre komedier blir offer for. Karakterene er akkurat passe sjarmerende og særegne. Likevel blir Dark Horse litt for lettfordøyelig til at den når helt opp på skalaen, men for all del! Løp og se!

Jeg gir Dark Horse en svak femmer.

Sett på Kosmorama Filmfestival 2006

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Føl deg fri til å være førstemann!

    Skriv en kommentar