Darkness

Visuelt sett er Darkness en meget god affære, men den taper stort på et svakt manus og skuffende skuespillerprestasjoner.

Da jeg så denne filmen første gang for to år siden, kan jeg huske at jeg elsket den. Den gjorde det en skrekkfilm skal gjøre; den skremte meg. Derfor var jeg spent på om den ville gjøre det nå når jeg så den for andre gang. Ville den få hårene på armene mine til å reise seg av skrekk, eller ville den i likhet med en rekke andre filmer i samme sjanger kun skremme meg første gang jeg så den?

I et avsidesliggende hus i Spania flytter en amerikansk familie inn. Gjennom datteren Regina finner vi ut at ikke alt er som det skal være i det gamle huset. Broren Paul får stadig vekk mystiske sår på kroppen og faren Mark får plutselige anfall av en sjelden sykdom. Når Reginas mor, Maria, ikke tror på henne da hun sier det er noe galt med huset, bestemmer hun seg for å komme til bunns i saken selv. Men hun er ikke klar over hvilke hemmeligheter huset bærer på. Noen hemmeligheter burde aldri se dagens lys.

Både regi og manus kommer fra relativt ukjente Jaume Balagueró. Selv om plottet kan gi inntrykk av at dette er en klassisk hjemsøkt-hus historie, har Balagueró klart å gi filmen et internasjonalt snitt som gjør den til et friskt pust fra alle Hollywood grøsserne vi er blitt servert de siste årene. Men det spørs om ikke Balagueró skulle holdt seg i regissørstolen og heller overlatt skrivingen til andre. Manuset er nemlig ikke feilfritt, og filmen går enkelte ganger i irriterende retninger. Dessuten kunne en annen avslutning på filmen gitt et mye bedre totalinntrykk. Men selv om filmen har et svakt manus, vinner den mye på andre områder.

Visuelt sett er nemlig Darkness en meget god affære. Klippingen og filmingen er veldig godt utført og er også essensielle i forhold til skrekkelementene i filmen. Størsteparten av disse skapes nemlig gjennom effektiv og god klipping, lyd- og lysbruk. Til tider kan dog noe av klippingen virke litt oversporadisk, men totalt sett er altså Darkness nydelig å se på.

Hovedrollen i Darkness, Regina, spilles av Anna Paquin, kjent fra blant annet X-MEN og ALMOST FAMOUS, men egentlig var denne rollen tiltenkt Natalie Portman. Gud bedre hvor mye bedre denne filmen kunne ha blitt med Portman i hovedrollen! Anna Paquin er nemlig svak i denne filmen. At dette kvinnemennesket har en Oscar å vise til kan kun forklares med at hun var 11 år gammel den gangen hun stakk av med en statuett for hennes rolle i THE PIANO. Resten av skuespillerne i Darkness er, under tvil, brukbare. Lena Olin, som spiller moren, skuffet meg ganske mye. Den eneste som faktisk gjør en nokså god og troverdig figur er den yngste av de alle; Stephan Enquist, som kun var 10 år gammel da filmen ble spilt inn.

Darkness er en film med et ganske godt potensiale som dessverre taper stort på et svakt manus og skuffende skuespillerprestasjoner. Skrekkelementene er til tider lekkert utført og gjør dette til en helt brukbar grøsser totalt sett. Terningkast 3.

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Føl deg fri til å være førstemann!

    Skriv en kommentar