Das Boot

Basert på en historisk viktig begivenhet og supplert med alt det en god film skal inneholde. Das Boot kjennes ut som den fullkomne filmopplevelse.

Under 2.verdenskrig var Tysklands u-båtflåte Hitlers håp for å sulte ut Storbritannia ved å stoppe trafikken av handelsskip. Etter hvert som de tyske u-båtene senket flere og flere skip, rustet de allierte opp skipstrafikken sin med sterkere og mer effektive krigsskip. Dette førte til store tap for Hitlers u-båtflåte. Til tross for dette beordret Tysklands øverstkommanderende ut flere og flere u-båter med stadig yngre mannskap. I Das Boot følger vi u-båten U-96 og dens unge besetning under ledelse av kaptein Henrich Lehmann (spilt av Jurgen Prochnow). Vi følger livene til de unge soldatene og hvordan de utvikler seg etter hvert som døgnene til sjøs bare blir flere og flere, og krigens ubarmhjertelige realitet åpenbarer seg…

Vi følger altså en del av 2.verdenskrig fortalt fra et tysk perspektiv. Med tanke på hva 2.verdenskrig var et resultat av, skulle man tro det var vanskelig å få sympati for tyske soldater. Men dette er ikke tilfellet i Das Bot. Filmen er en historie som hadde passet for soldater uansett hvilke nasjonalitet de måtte ha, uansett hvilken krig det måtte gjelde. Krig er et helvete hvor det ikke er noen vinnere. Besetningen på U-96 som vi følger var kun noen få av de 40 000 u-båtsoldatene som tjenestegjorde for Tyskland under 2.verdenskrig. 30 000 av disse kom aldri tilbake.

Regissør Wolfgang Petersen har virkelig gjort en fantastisk jobb med å fange essensen i u-båt krigføringen. Etter hvert som filmen utvikler seg, tenker man mindre og mindre på at dette er en film. Kameraføringen inne i båten, lydene og den konstante pirrende stemningen jeg ikke kan huske å ha opplevd siden The Shining, gjør at en nesten føler man er en del av mannskapet.

Skuespillerbesetningen er fantastisk. Siden filmen er hele tre og en halv time lang, samt at bortimot hele filmen foregår i u-båten, slipper vi å bli sprengintrodusert til de forskjellige karakterene. Vi blir naturlig kjent med de forkjellige rollene og ser hvilken utvikling de gjennomgår etter hvert som tiden på båten fortoner seg. Det fantastiske er at Wolfgang Petersen holdt hele skuespillerbesetningen innendørs og ubarbert under hele filminnspillingen. Dette gir et fantastisk resultat ved at det faktisk ser ut som soldatene ikke har vært ute i naturlig lys på lang tid.

Over tre og en halv time er mye film å ta inn på en gang, men de virkelig store krigseposene hadde ikke blitt hva de er om de hadde blitt kuttet ned til 90 minutter. Regissør Wolfgang Petersen vet å utnytte tiden til sitt fulle og filmen føles aldri noe langdryg.

Basert på en historisk viktig begivenhet supplert med alt det en god film skal inneholde; gode skuespillere, originalt og fantastisk score, utmerket regi og produksjon, kjennes Das Boot rett og slett ut som den fullkomne filmopplevelsen. Terningkast 6.

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Føl deg fri til å være førstemann!

    Skriv en kommentar