Den brysomme mannen

Dette kan muligens bli en litt sær miks for noen, men jeg synes Den brysomme mannen klarer å balansere det seriøse med det komiske på meget respektabelt vis.

På overflaten har Andreas et perfekt liv. Kone, venner og bolig er som klipt ut av en livsstilskatalog. Men under overflaten er livet underlig: Andreas vet ikke hvorfor han er havnet i byen han bor i. Han trenger desperat å finne det ut. Men det kan bli farlig…

Det er moro å se at Norge har blitt litt dristigere når det gjelder prosjektene de velger å satse på. Filmer som NABOER og nå DEN BRYSOMME MANNEN er utvilsomt viktige, for ikke å si en milepæl, i norsk sammenheng og for vår videre utvikling som filmnasjon. De beviser at vi faktisk tør å lage noe annerledes, spennende og nyskapende som skiller seg ut fra det trygge og gamle. Når det er sagt er dette langt på vei den mest bisarre filmen jeg har sett på kino så langt i år. Den byr på et engasjerende plot hvor treffsikker galgenhumor, heftige kjærlighetsforhold, brutale selvmordsforsøk og et mystisk hull i veggen er noen av ingrediensene. Dette kan muligens bli en litt sær miks for noen, men jeg synes den klarer å balansere det seriøse med det komiske på herlig maner, og på tross av sitt noe langsomme tempo finner man en relativt god dose med underholdning i denne lille originalen.

DEN BRYSOMME MANNEN tar på mange måter opp et meget tidsaktuelt emne om en stadig mer overflatisk verden der ytre kvaliteter som utseende, merkeklær, designerhus, raske biler og så videre, ofte har en mye mer framtredende rolle i dagens samfunn enn indre egenskaper og ikke minst en personlighet! Ok, jeg setter det litt på spissen, i likhet med filmen. Vi er tross alt ikke følelsesløse androider (enda!), men ettersom min tolkning av det hele er at det er nettopp dette Lien prøver å sette fokus på, tar jeg imot dette ambisiøse prosjektet med åpne armer og et åpent sinn. Med det i bakhodet har filmen faktisk ikke så altfor mange åpenbare svakheter, likevel føler jeg ikke at Lie har lykkes helt i det han prøver på. Det blir tidvis litt for tamt og ensformig. Når det er sagt skal Trond Fausa Aurvåg ha MYE ros for sin knallgode innsats i rollen som den brysomme Andreas. Han står nærmest egenhåndig for den nødvendige sorte humoren en slik film trenger for å overleve i 1 time og 30 minutter. Det er tross alt grenser for hvor mye underholdning det er mulig å skape med en gjeng følelsesløse mennesker uten personlighet, men Fausa holder altså livet i denne historien gjennom sin treffsikre rolletolkning.

DEN BRYSOMME MANNEN er både unorsk, original og på mange måter unik, på tross av dette og en MASSE potensiale når den ikke helt opp i toppsjiktet. Likevel vil jeg våge å påstå at Jens Lien ganske sikkert har en lys fremtid foran seg, forhåpentligvis er dette kun en liten smakebit på hva vi har i vente om et par år fra denne fyren. En sterk firer!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Føl deg fri til å være førstemann!

    Skriv en kommentar