Der Untergang

En fenomenal karakterstudie. Der Untergang er kort fortalt den beste filmen uten engelsk tale jeg har sett noen gang.

I det siste har det blitt i overkant mye actionfilmer på DVD-fronten, så nå går vi videre til en skikkelig godbit fra våre tyske venner.

Denne historien fortelles hovedsaklig gjennom øynene til Traudl Junge. Denne unge damen søkte i 1945 jobb som sekretær for Der Fuhrer himself. Hun ser opp til denne store lederen, for henne er han nesten som en gud. Eneste problem er at Hitlers hasardiøse forsøk på å lage en bedre verden har gått i dass, og er på vei mot slutten. Er denne lederen egentlig så stor?

Filmen viser ganske enkelt de siste dagene i Adolf Hitler’s bunker i Berlin, russerne nærmer seg hver dag og alt håp er i realiteten ute. Når man hører at hele filmen utspiller seg rundt en Hitler som begynner å miste fatningen nede i bunkeren sin, kan man fort tro at dette er en veldig sær film for spesielt interesserte. Det er på ingen måte riktig, dette er en meget interessant studie av en tidligere stor leder som nekter å innse tapet og begynner å miste fatningen.

Hitler blir spilt utrolig bra av Bruno Ganz, en rutinert tysk skuespiller med over 50 filmer bak seg. Det er fantastisk å se de forskjellige sidene av Hitler. Fra en relativt trivelig leder til storkjefta, illsint og maktsyk leder på randen av katastrofe. Dette er ganske enkelt den beste filmen uten engelsk tale jeg har sett noen gang. En film man må se! Terningkast 6.

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Føl deg fri til å være førstemann!

    Skriv en kommentar