Enchanted

Disney har truffet tilnærmet perfekt når det gjelder å skape en koselig parodi på sine egne familiefilmer. Enchanted er frisk, underholdende og en av julens beste filmer.

Gisselle er den klassiske Disney damen. Helt alene bor hun i et vakkert hus i skogen i komplett harmoni med dyrene. Det eneste hun ønsker seg er at drømmeprinsen skal komme å hente henne med til drømmeslottet. Drømmeprinsens stemor derimot, har ingen tanker om å gi opp tronen sin og gjør det hun kan for å forhindre et ekteskap. Som et siste desperat forsøk dytter hun Giselle ut av kongerike og inn i et land hvor ingen lever lykkelig i alle sine dager, New York, New York.

Enchanted er Disneys parodi på sine egne eventyrfilmer. Med et magisk kongerike, en vakker dame, en drømmeprins og en ond heks/dronning/stemor finner vi trekk fra historier som Askepott, Snehvit og de syv dvergene, Tornerose og en rekke andre historier – deriblant King Kong. Krasjet mellom det magiske og virkeligheten er et passende svar på den kritikken man har kunnet rette mot Disney: de klassiske eventyrene er flotte de, men hva har de med dagens virkelighet å gjøre? Vel, Enchanted har en del av svarene. Den legger ikke skjul på dette krasjet, men spiller istedenfor på det for alt det er verdt. Moralen må vel være at alle kan lære noe av den naive innstillingen Disneys karakterer har til livet og kjærligheten.

I utgangspunktet hadde jeg mine tvil til Enchanted, kanskje spesielt til at jeg ikke var i filmens målgruppe. Men tvilen forsvant fort. Amy Adams er en fremragende skuespiller og uten henne hadde det kanskje blitt en skuffelse. Men hun gjør alt riktig og leverer en perfekt tolkning av Disneys versjon av ”bonde i byen”. Søt og vakker, selvstendig og ærlig, akkurat som den perfekte prinsesse. Giselle er ikke dum, bare utrolig naiv. Hennes forståelse av mennesker er basert på ting vi så absolutt ikke forbinder med New York. Frykten min var at dette skulle bli for dumt. Men på mesterlig vis har Enchanted unngått alle fellene. Det er ikke en parodi som forsøker å drite ut noe eller noen, men en som trekker frem særtrekkene og grunnene til at vi liker Disneys gamle filmer. Adams skal ha mye av æren her, men også Susan Sarandon og James Marsden gjør sitt for å gjenskape Disneys stereotyper uten at det føles dumt.

Selv om Enchanted i utgangspunktet er en kraftig vri på den klassiske historien, kommer det få overraskelser. Det er fremdeles en Disney-film tross alt. Det er heller ingen julefilm, men Enchanted bør få deg i god stemning uansett. Disney har truffet nærmest perfekt når det gjelder å skape en koselig parodi på sine egne familiefilmer. Den er ikke for drøy, men inneholder de fleste klisjeene man forventer. Noen av dem parodieres, andre er bare en del av filmen. Liker du klassisk Disney-film, er dette så absolutt verdt et kinobesøk. Frisk og underholdende og helt klart en av julens beste filmer.

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Føl deg fri til å være førstemann!

    Skriv en kommentar