Fearless

Tidvis et mesterverk og tidvis en skikkelig underholdende actionfilm. En ting er i alle fall sikkert; Jet Li er fortsatt god til å banke folk.

Fearless er løst basert på den sanne historien om den kinesiske kampsportlegenden Huo Yuanjia. Hans far var også en mester i kampsport, men han ønsket ikke at sønnen skulle følge i hans fotspor. Når Huo som ung gutt blir slått og beseiret av en pøbel i samme alder, bestemmer han seg for at han aldri mer skal tape en kamp. Huo trener seg opp til å bli den beste kjemperen landet noen gang har sett, men etter å ha drept en av motstanderne sine mister han hele familien i et hevnoppgjør. Han mister helt grepet på livet, og er døden nær etter å ha vandret rundt i lang tid uten mål og mening. En liten landsby tar vare på han, og snart er Huo klar for å gjenvinne sin ære.

Jet Li er delvis tilbake der han var for fire år siden, i Hero. Disse filmene er vidt forskjellige på visse områder selvsagt. Fearless har ikke den samme dype og kunstneriske kjærlighetshistorien. Dette er mer rendyrket underholdning, noe som er en enormt tøff idé, fordi det ikke er gjort så mange ganger før. Ronny Yu beviser at man kombinere de beste elementene fra flere asiatiske stiler, og likevel få et komplett resultat. Hong Kong-action møter Hero og House of Flying Daggers. Får du ståpels på armene av denne tanken? Det har du god grunn til, for resultatet er tidvis ufattelig bra. Kampscenene er så gode, at jeg ikke har ord som er sterke nok. Jet Li og de andre ansvarlige er så dyktige, at du tror du ser magi og utenomjordiske elementer. Det skal vel bare mangle, når actionkoreografen har jobbet med filmer som The Matrix og Danny the Dog.

Jet Li fortsetter dermed i sitt beste spor, og der kan ingen måle seg med mesteren fra Beijing. For all del, han vil nok ikke vinne noen priser for sitt dype og emosjonelle skuespill med det første, men han får jobben gjort. (Langt bedre enn f.eks. Seagal, selvsagt) Vi kan forsåvidt si det samme om flere nøkkelpersoner i Fearless. Fremførelsen av visse replikker er rett og slett ikke helt optimal, og det flyter ikke like godt hele veien. Når det er sagt, så har ikke denne filmen noen andre svakheter å snakke om. Den nevnte actionkoreografien er en ting, men det er hele pakken som gjør dette til en skikkelig bonusgevinst.

Historien er nemlig interessant, da den er basert på en sann historie. I grove trekk er den veldig lik mange andre filmer i sjangeren. Helten opplever noe vondt, og innser at han skal bli en slåsskjempe. Han mister grepet, men får en ny opplevelse som sender han på rett kjøl igjen. Man har gjort visse justeringer i historien, for å gjøre det mer underholdende. Det er skapt flere intriger og nye forhold, og alt fungerer ganske godt. Herlige asiatiske elementer som ære og respekt, er mikset sammen med små dryss av humor og romantikk, og resultatet er en unik blanding. Det er ikke for lett, men heller ikke for sært og urealistisk.

Ronny Yu har hentet frem en spennende historie om en kinesisk legende, og lagd en film som tidvis er et mesterverk og tidvis en skikkelig underholdende actionfilm. Ikke langt bak Jet Lis Hero, terningkast 5!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Føl deg fri til å være førstemann!

    Skriv en kommentar