Firewall

Hollywood har fortsatt til gode å skildre datakriminalitet på en troverdig måte, og Firewall er intet unntak.

Harrison Ford spiller en ekspert på banksikkerhet ved navn Jack Stanfield. Hans spesialitet er å designe tyverisikre datasystem for de største bankene. Den eneste svakheten i systemet er han selv. Når en hensynsløs forbryter kidnapper familien hans, blir han tvunget til å finne en feil i sitt eget system og stjele 100 millioner dollar. Det blir ingen lett oppgave, han har bare få timer på å gjøre jobben og samtidig få tilbake sin familie.

Det er ikke til å legge skjul på at karrieren til Harrison Ford har vært på hell over lengre tid nå. Jeg digger fyren, men innser likevel at han har et relativt begrenset spekter å spille på, og la oss bare innrømme det.. Han er ikke akkurat fyren som egenhendig kan trå til og redde en film, i hvert fall ikke med dette horrible manuset i bakhånd. Dette skulle man derimot ikke tro gjaldt en viss Paul Bettany, men han skuffer også stort i rollen som det grusomme geniet bak de onde planene. Ok, han hadde heller ikke særlig mye å jobbe ut i fra. Og det er liten tvil om at en rekke av de grusomt cheesy replikkene han måtte gulpe opp, både kunne, og burde ha blitt fjernet, men han fremstår likevel som en skygge av seg selv. Rollen som den «sofistikerte» badguyen satt kort og godt veldig dårlig. Moro er det likevel å se at stjerneskuddet fra MEAN CREEK, Carly Schroeder, så smått har begynt å jobbe seg oppover i bransjen ved å sikre seg en rolle i en film av dette kaliberet. Selv om den strengt tatt ikke er særlig bra så får hun, om ikke annet, muligheten til å spille skulder til skulder med noen av Hollywoods absolutt største navn.

Det skal sies at bare navnet på denne filmen, FIREWALL, gjorde meg relativt skeptisk til hele prosjektet fra begynnelsen av. Det er av mine erfaringer svært sjelden at (pardon my french) data/hacker/nerdefilmer lykkes på det store lerretet. Det å klare å opprettholde et gjennomgående høyt spenningsnivå når man har med stillestående datamaskiner å gjøre, er ingen lett sak. Spesielt ikke når mange faller for fristelsen til å ta seg friheter og diverse snarveier hva gjelder historie, detaljer og realisme. Nå skal det sies at Richard Loncraine heldigvis har klart å styre unna de verste tekniske detaljene, men det gjelder å finne god middelvei. I dette tilfellet ender hele opplegget med å virke litt FOR enkelt. Det ble nesten komisk da Harrison Ford begynte å dra en rekke forskjellige MacGyver-lignende triks ved å lage en genial maskinvare ut av små deler fra en scanner, en iPod og andre leketøy som tilfeldigvis lå ham for hånden. Voila, så har man altså et verktøy man kan bruke til å tømme drøssevis med bankkontoer for penger. Hvem kunne vel ha den minste anelse om at det var såpass lett å stjele 100 milliarder?

Jeg er vanligvis en liten sucker for thrillere, men FIREWALL hadde skuffende lite futt og spenning å by på. Når selv ikke et skuespillergalleri av denne sorten kan redde skuta fra å synke, da er det ikke mye håp igjen. Er man ute etter enkel spenning på en sen lørdagskveld med et par øl innabords, skal man ikke se bort fra at filmen er litt mer i sitt rette element, men ellers holder ikke dette mål. En sterk toer herfra!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Føl deg fri til å være førstemann!

    Skriv en kommentar