Frostbitten

Regissør Anders Banke har lykkes i å lage en original og artig vampyrkomedie. Filmen er kanskje i overkant upolert og røff i kantene, men den underholder godt.

Det hører med til sjeldenhetene at vi ser vampyrkomedier komme fra Sverige eller Skandinavia generelt, for den saks skyld, og med FROSTBITTEN beveger våre gode naboer seg ut på hittil ukjent territorium. Etter å ha hørt såpass mye positivt buzz om denne filmen på forhånd, begynte jeg å lure på om noe så utradisjonelt faktisk kunne bli bra?

Midtvinter. Legen Annika og hennes 17 år gamle datter Saga har nettopp flyttet til en liten bygd i Norrbotten i Sverige der Annika skal jobbe på det lokale sykehuset. Den lille bygda med en tilsynelatende evigvarende mørketid virker akkurat så trist som Saga hadde forestilt seg. Hun får likevel raskt nye venner gjennom goth-jenta Vega, som oppfører seg som hun har kjent Saga hele livet… Men alt er ikke som det skal i den bitende vinterkulden: Annika oppdager at det er noe som ikke stemmer på sykehuset, samtidig som bygda rammes av mystiske dødsfall og ulykker. Det er NOE som jager i natten… Det tar ikke lang tid før innbyggerne oppdager at når verden rundt forsvinner i et kaos av snø, is og blod, er det siste man vil høre at det er en måned igjen til soloppgang…

Et spennende forsøk på en SHAUN OF THE DEAD-lignende vampyrkomedie som på tross av en rekke morsomme og tidvis absurde innslag ikke helt klarer å komme opp i med klasse med førstnevnte. Dette er likevel solid og ekstremt utypisk svensk underholdning med masse pågangsmot som ikke på noe som helst tidspunkt tar seg selv det minste seriøst. Resultatet har utvilsomt blitt en noe uvanlig og blodig affære, og selv om den heller bisarre historien i bunn og grunn er ganske simpel, må man berømme regissør Anders Banke for å tøye grensene til det punkt at du aldri på noe tidspunkt kan føle deg helt sikker på hva som lurer rundt neste sving. Det er likevel tydelig at humoren og effektene har kommet i første rekke når det gjelder FROSTBITTEN, for disse aspektene ved produksjonen kan man definitivt ikke klage på. Dessverre fikk den altfor brå klippingen av opptil flere scener, samt en rekke brutale overganger, på mange måter hele filmen til å fremstå som noe amatørmessig og uferdig.

På tross av at en rekke gullkorn serveres i løpet av historiens gang, følte jeg at tempoet var litt i kjappeste laget, det hoppes konstant mellom forskjellige karakterer, hendelser og liv, og før man vet ordet av det er filmen ferdig. En dynamisk historie er ikke nødvendigvis et dårlig tegn, men her blir vi rett og slett ikke gitt tiden til å bli helt bekvem og varme i trøya, noe som gjør at store deler av det virkelige engasjementet uteblir. Dette fungerer utvilsomt knakende godt som enkel lørdagsunderholdning med masse blod, gørr, galgenhumor og grusomme vampyrmonstre, men forvent ikke særlig mye mer. Til dette er FROSTBITTEN for dårlig gjennomført.

Svenskene skal likevel ha ros for sin kule innfallsvinkel til dette prosjektet, dessverre rekker man aldri å komme inn i settingen og filmen i seg selv før den rundes av, altfor brått. Gi oss litt mer å tygge på, gi oss litt mer action og innhold! Humoren sitter, historien er grei nok og underholdning blir det altså mer enn nok av. Men ikke stort mer. En meget svak firer.

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Føl deg fri til å være førstemann!

    Skriv en kommentar