Goodfellas

Goodfellas er nær perfekt. Dette er en stor filmopplevelse og muligens Scorseses beste film – uansett sjanger.

I mafia-Bonanza som jeg lanserte for noen uker siden nevnte jeg blant annet Goodfellas som en av mine aller største favoritter. Ikke bare i mafiasjangeren, men uansett kategori. Jeg vil faktisk påstå at dette er Scorseses aller beste film. Man får kjøpt denne filmen både som enkel disc uten noe særlig ekstramateriale og som en special edition med 2 discer. Dette er min desiderte godbit i samlinga, så jeg har selvsagt valgt den sistnevnte.

Helt fra begynnelsen har Henry Hill (Liotta) ønsket å bli en ekte gangster mer enn noe annet. Allerede som skolegutt ble han tatt inn i varmen av den lokale gangsteren Paul Cicero, og får forskjellige arbeidsopggaver av mer eller mindre kriminell karakter. Alt fra å selge sigaretter til å servere de store guttene ved sammenkomster. Ganske enkelt mafiaens løpegutt. Henry blir fort en populær unggutt og stiger i anseelse. Det tar ikke lang tid før han er en fryktet og suksessrik gangster selv. Filmen følger hans livshistorie gjennom 30 år helt til han blir dømt og satt under programmet for vitnebeskyttelse.

Det har haglet med kommentarer om at Filmbyen har blitt litt løsslupne på seksere i det siste, men det har vi ikke. Det har bare blitt sånn at vi har valgt knallgode filmer den seneste tiden. Denne er ikke noe unntak. Scorsese har gjort en genistrek her. Når man ser at Robert DeNiro bare har en birolle vet man at her er det kvalitet så det virkelig suser oppover veggene. Hovedrollen har Ray Liotta, og med seg har han i tillegg til DeNiro også Joe Pesci. Rollebesetningen er likevel ikke det som er det aller beste med denne filmen. Måten historien fortelles på er enormt bra og gir en genuin stemning du kan føle godt nedover ryggen. Første halvdel av filmen blir fortalt med Ray Liottas stemme, det er dette som er så genialt. I andre halvdel av filmen er fortellerstemmen borte, dette er for å illustrere at hovedpersonen begynner å bli naiv og ikke helt god i hodet. Som alt annet i denne filmen, gir også dette den ønskede effekten og man sitter igjen med gapende munn og stormende jubel.

Elsker man mafiafilmer er det ingen tvil om at denne skal være i samlinga. Terningkast 6.

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Føl deg fri til å være førstemann!

    Skriv en kommentar