Grizzly Man

Irriterende god dokumentar fra Werner Herzog. La deg rive med, le, gråt og irriter deg grønn over årets hittil mest eksentriske mann.

Grizzly Man er en dokumentar om den avdøde grizzlyfantasten Timothy Treadwell som store deler av året befant seg i i Alaskas villmark for å beskytte og være sammen med sine ville venner grizzlybjørnene. Av og til hadde han også med seg kjæresten, Amie Huguenard. Filmmaterialet fra villmarken er Treadwells eget og vi får se hvor enormt nære han kom inn på bjørnene. Regissøren kommenterer det hele med ulike synsvinkler underveis, blant annet gjennom intervjuer med Treadwells familie og venner, samt samtaler med fagfolk som virkelig har kunnskap om grizzlybjørner.

I tillegg til Treadwells interaksjon med bjørnene, får vi innblikk i et forvirret sinn som først og fremst forsøker å flykte fra sivilasjonen og menneskene som befolker det. Hans tidligere historie er til dels vond og kronglete, selv mente han bjørnene ble redningen.

Under visningen kjente jeg en enorm irritasjon over denne syke, syke mannens naive omgang med ville, dødelige dyr. På den annen side kunne jeg også forstå ham, det eneste han ønsket var å leve i harmoni med dem han så på som sine beste venner. Treadwell hadde innblikk i grizzlyenes sårbarhet samtidig som han undervurderte deres villskap og ikke-eksisterende ønske om å ha en gal “Woody Harrelson” som kompis.

Werner Herzog gjør et solid stykke arbeid. Helt fra starten av gjøres det klart at dette ikke er en naturdokumentar. Derimot dreier det seg om et menneskes indre liv, ja kanskje de fleste menneskers indre liv. Grizzly Man fikk ihverfall meg til å tenke over min egen plass i universet og hvor stor forskjell det kan være mellom natur og kultur. Et stort pluss er også komikken i det hele, om den er tilsiktet eller ei vet jeg ikke, men jeg syntes i hvert fall det var fornøyelig å bli kjent med Treadwells forsøk på å lage actionsekvenser iført ulike bandanas.

La deg rive med, le, gråt og irriter deg grønn over årets hittil mest eksentriske mann. Jeg gir den en femmer.

Sett på Kosmorama Filmfestival 2006

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Føl deg fri til å være førstemann!

    Skriv en kommentar