Home Alone 2: Lost in New York

Dette er på ingen måter den komplette filmen, men innenfor sin sjanger er den nesten uovertruffen. Det blir rett og slett ingen jul uten Home Alone 2.

Sist jul ble gutten Kevin (Macaulay Culkin) glemt igjen hjemme mens familien dro på juleferie. Denne gangen kommer de ett steg videre, men noe går galt på flyplassen og dermed ender Kevin opp i New York mens familien sitter i Miami. Alene i storbyen finner Kevin nok en gang på noen sprell, men når han havner oppi et ran som de to dumme tyvene Marv (Daniel Stern) og Harry (Joe Pesci) såtr bak, er det nok en gang duket for å rydde opp.

For meg er det tradisjon å se et par julefilmer når desember har festet et godt grep på meg. «Christmas Vacation» og «Home Alone» er to av dem, men sistnevntes oppfølger er også med på å fyre opp under julefølelsen. Det er den smått legendariske familiefilm-giganten Chris Columbus som har regissert begge Home Alone-filmene, og for meg er begge omtrent like gode. Hva som skjedde med film nummer tre og fire snakker vi ikke høyt om, for der var forutsetningene svært dårlige.

Det som gjør denne filmen svært god når det gjelder julestemning er hvordan den trykker julen til sitt bryst – 100 prosent. Den fabelaktige musikken, snøen som ligger overalt hvor man snur seg, garderoben, kulissene og ikke minst det faktum at alle de små detaljene (som man kanskje ikke plukker opp ved første øyekast) dreier seg om julen. Moralen og plottet involverer også julen på alle tenkelige måter, så det er ikke snakk om at denne filmen ikke er en real julefilm. Det at den også kan være en film for hele familien, uansett alder, er også et stort pluss.

«Home Alone 2: Lost in New York» er på ingen måter den komplette filmen – for flere steder oppstår det overdrevent skuespill og utenkelige situasjoner, men det er det som er deilig med en film som dette. Den vet at den legger på et tykt lag og den trives med det. En merkverdig liten ting er at denne filmen om bare et par år er 20 år gammel, og det er smått utrolig.

Julefilmsjangeren er slettes ingen enkel undersjanger å lykkes i, men «Home Alone 2» gjør det med lett overbevisning. Som nevnt så vil jeg ikke gå så langt som å kalle dette en enestående film. Allikvel lykkes den enormt godt innen sin snevre sjanger. Terningkast 5.

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Føl deg fri til å være førstemann!

    Skriv en kommentar