Inside Man

Spike Lee gir oss et fornøyelig puslespill av en film. Som en typisk bankranerfilm kunne den likevel vært tjent med en mer definert ondskap, noe som dessverre trekker ned.

En ny Spike Lee joint er påtent. Denne gangen uten de altfor store moralske spørsmålene som gjorde han kjent på slutten av 80-tallet, men et såkalt perfekt bankran.

Uten å røpe så alt for mye så handler Inside Man om Dalton Russell (Owen) og gjengen hans, som skal gjøre tidenes mest geniale bankran. De inntar en bank i Manhattan midt på lyse New York-dagen med en flust av gisler og tydeligvis full kontroll. NYPDs utvalgte er Keith Frazier (Denzel Washington), som blir satt til å forhandle og løsne saken. Samtidig har bankens eier, Arthur Case (Christopher Plummer), skjulte intensjoner og hyrer inn Miss White (Jodie Foster) til å passe på at bankranerne ikke stikker av med en viss bankboks.

Kanskje ikke noe særlig godt resymé av plottet dette, det er heller ikke lett ettersom dette er en film som satser på å lage et skikkelig puslespill av en film for publikum. Og dette lykkes filmen med relativt godt. Det er en typisk bankranerfilm og bærer preg av det, samtidig som den har interessante karakterer og fornøyelige situasjoner. Filmen bæres av Mr. Owen og Mr. Washington, de er så kule at jeg velger å holde meg på etternavn med dem. Problemet blir kanskje at de skjulte intensjonene til bankeier Plummer og hans Miss White ikke faller helt på plass. Jeg forstår ikke helt hva Miss Whites betydning i filmen, bortsett fra å fortelle publikum mer om Arthur Case, og kanskje noe om korrupsjon i det amerikanske samfunnet. Ettersom man holder med både Mr. Washington og Mr. Owen, skulle man gjerne hatt en badguy man føler sterkt imot. Dette mangler og dermed blir ikke avslutningen så sterk for meg som jeg gjerne skulle ha sett den.

Det er godt å se Spike Lee uten den alt for påtrengende moralske prekenen i denne filmen, men allikevel med en liten undertone av rasediskriminerende skildringer. Filmen er godt og fornøyelig fortalt og tar oss gjennom en spennende og krunglete sti som tilslutt blir en interessant film, med flere deilige dialogvekslinger, spesielt da mellom Owen og Washington. Tror filmen allikevel kunne hatt godt av en mer definert ondskap, og et sterkere bånd mellom ondskapen og filmens helter. Uansett er dette en spennende film det er vanskelig ikke å bli nysgjerrig på.

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Føl deg fri til å være førstemann!

    Skriv en kommentar