L.A. Takedown

Heat er en nyinnspilling av L.A. Takedown og man kan fint spørre seg; hvorfor lagde regissøren Michael Mann en remake av sin egen film? Det er fordi denne filmen er elendig.

I mine øyne er Heat tidenes beste film på alle måter, og dermed også Michael Manns beste film, selv om konkurransen er stor. Filmer som The Last of the Mohicans, The Insider og Ali har gjort han til en av de aller beste regissørene de siste 15 årene. Det står også respekt av at han skriver og produserer alle filmene selv. Mohikanerne ble filmatisert i 1992, og var hans store gjennombrudd.

Heat er en nyinnspilling av L.A. Takedown, og det er akkurat derfor jeg ville se den. Det ble sagt til meg at denne faktisk kan måle seg med Heat, og kanskje til og med er bedre.

Vi møter Patrick McLaren og hans sammensveisede team av profesjonelle ranere. De skal gjennomføre et nøye planlagt og tilsynelatende perfekt ran av en pengetransport, men det går ikke som de har tenkt. Det utvikler seg til et blodbad og de forlater området som mordere. De bestemmer seg likevel for å gjøre ett siste ran som vil gjøre dem rike for all fremtid. Hele tiden blir de forfulgt av den intense politimannen Vincent Hanna, som er villig til å gjøre alt for å stoppe dem.

Som man lett ser, er dette nøyaktig den samme historien som i Heat. En god del av replikkene og scenene er også identiske, så man kan spørre seg; hvorfor lagde Michael Mann en såpass lik remake? Det er fordi denne filmen er elendig.

Manuset har et enormt potensiale, sluttscenen er kanskje en anelse bedre. Mer enn dette kan man absolutt ikke trekke frem. Det verste her er skuespillerprestasjonene, som er det absolutt mest horrible jeg har sett i hele mitt liv. Jeg overdriver absolutt ikke når jeg sier at Arnold, Seagal og Seann William Scott hadde gjort mye mer troverdige roller. Det blir rett og slett alt for flatt og monotont, ved flere anledninger sitter de bare og ser i samme retning mens de tilsynelatende leser rett fra en plakat. Den legendariske kafë-scenen blir bare latterlig og dum, det finnes ingen intensitet eller troverdighet. Det som er litt merkelig er at dette gjelder samtlige skuespillere, det er ikke en eneste av dem som spiller så mye som gjennomsnittlig bra.

Dette er riktignok ikke det eneste problemet, bare det største. Det neste problemet er de visuelle effektene og skytescenene. Når noen plaffer med en pistol her er det helt tilfeldig om lyden kommer samtidig som de skyter, og det er enda mer tilfeldig om det kommer en lyseffekt i det en kule forlater våpenet. Små detaljer, men ganske viktig i en beintøff shootout. Til slutt må vi ikke glemme soundtracket, som er så dårlig at det er vanskelig å tro. Det er faktisk aldri i nærheten av å være stille i en eneste scene gjennom filmen, og den «kule» instrumentale rockemusikken fra 80-tallet er i beste fall ufrivillig morsom. Det blir bare for mye.

Klippingen må også nevnes. Denne filmen er en time kortere enn Heat, og det ser man fort. Oppbyggingen er ulogisk, og flere ganger vil du nok lure på hva i helvete det var som skjedde med den personen eller den situasjonen. Det er ganske horribelt at man før den avgjørende ranssekvensen plutselig bytter ut og introduserer en ny karakter som om han falt ned fra himmelen, men sånn fungerer altså klippingen her.

Du kan sammenligne dette med Heat, eller du kan drite i det. Elendig er det uansett, terningkast 1.

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Føl deg fri til å være førstemann!

    Skriv en kommentar