Lepel

Norsk dubbing til tross; nederlandske Lepel er en positiv overraskelse med solide skuespillere, spennende tvister og en aldri så liten dose barsk bilkjøring.

Film fra Nederland ja, det var en helt ny erfaring. Jeg gikk til denne visningen med særdeles lave forventninger, og antok at det var en kjedelig og irriterende film med alt for mange dumme småunger. At versjonen vi får se på norske kinoer er dubbet, gjør ikke saken bedre.

Hovedfigur i denne filmen er gutten Lepel, som under merkelige omstendigheter har havnet hos noe som antas å være bestemoren hans. Denne dama er ikke noe annet enn ond og behandler Lepel som en slave i knappebutikken som hun eier. De lever av å raide det lokale kjøpesenteret for klær, skjærer av knappene og selger dem i egen butikk senere. En dag får Lepel nok av den diktatoriske bestemoren og rømmer. Dermed møter han jenta Pia, som bor i klesbutikken på kjøpesenteret. Med hjelp fra en av de ansatte og et meget romslig klesskap klarer de å leve og bo i butikken, skjult for alle som befinner seg i senteret.

Dette bygger jo på en av de ultimate drømmene, nemlig å være i et kjøpesenter etter stengetid. Fri adgang til lekebutikker, bakerier, klesbutikker og alt hva hjertet kan begjære, det må da være utrolig artig? Uansett, denne historien har mye mer å by på enn dette. Til å være en lett familiefilm for barn i alle aldre har denne filmen et par relativt overraskende tvister som friskner til sluttresultatet. De voksne av oss ser nok det meste her på lang avstand, men for de minste tror jeg dette vil sitte bra.

Det mangler heller ikke på action og spenning. Hva sier dere til ei stram og fin sjefsdame som kjører offroad med en gammel Jeep på fritiden? Eller en lærer som er villig til å kidnappe en smart unge bare for å vinne en mattekonkurranse på vegne av skolen? Her er det mange absurde skikkelser, og spenningsnivået er tidvis ganske høyt.

Anført av en sjarmerende og søt Neeltje de Vree som Pia, imponerer skuespillerne med et overraskende høyt nivå. Den norske dubbingen er det egentlig ikke noe å klage på, selv om sørlandsdialekta til Janne Formoe er hard å svelge. Vanligvis ville jeg ikke kommentert dubbing, men denne filmen vil du nok ikke få sett med original tale på norske kinoer.

Da har vi kommet frem til terningkast. Mine forventninger på forhånd ble knust til støv, og nok en gang fikk jeg bevist for meg selv at fordommer ikke har noe for seg. Lepel er en positiv overraskelse med solide skuespillere, spennende tvister og en liten dose barsk bilkjøring. En sterk firer.

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Føl deg fri til å være førstemann!

    Skriv en kommentar