Lord of War

Regissør Andrew Niccol leverer en film som fungerer på flere plan. Lord of War er først og fremst en solid dose underholdning, men den er også tankevekkende og smart.

Dette er riktignok ikke noen utpreget krigsfilm, snarere en biografisk skildring av livshistorien til en våpenhandler. Det sies at det er basert på faktiske hendelser, men det skal påpekes at det er gjort om litt for å gjøre det mer underholdende. For eksempel har man samlet stoff fra 5 forskjellige våpenhandlere og smeltet alt sammen til en persons historie.

Denne personen er Yuri Orlov, en utvandrer fra den gamle Sovjetunionen som nå bor i utkanten av New York. Livet er ikke så lett, og når Yuri en dag blir vitne til en brutal skuddveksling mellom to ranere og den russiske mafiaen slår det han. Våpenhandel må da være en usedvanlig lukurativ bransje!

Som nevnt tidligere er det ikke lagt så mye fokus på selve krigshandlingene i denne filmen, men snarere historien til Yuri. Det starter tidlig på 80-tallet, men det store gjennombruddet kommer først på 90-tallet. Da slår han seg nemlig sammen med den grusomme diktatoren Andre Baptiste Sr.

Det tar ikke mange minutter før jeg skjønner at dette er en godt gjennomført film. Den starter med en introduksjon av Nicolas Cage, som forøvrig også er forteller gjennom hele filmen. Dette er et konsept jeg alltid har likt, bedre å høre tankene til hovedpersonen enn at de kommer med idiotiske kommentarer og snakker med seg selv for å fortelle historien til oss seere.

Kameraføringen er også verdt å nevne, den har en kombinasjon av unike nærbilder og spesielle vinkler, men går aldri over grensen til å bli uinteressant og bare for spesielt interesserte. Historien er også ganske kul, selv om den handler om noen av jordens verste avskum, nemlig de som skaffer våpen til diktatorer og krigsherrer. Det er lagt stor vekt på hovedpersonens holdning, nemlig at det ikke er han som avfyrer våpnene. Han selger bare en vare, og han er jævlig god til det.

Det er ikke en deprimerende historie. Det er en smart og snerten film, det er til og med lagt inn noen småkomiske øyeblikk nå og da. Ett par sleivspark mot USA er det også, faktisk var det ingen amerikanske filmstudioer som ville punge ut for denne filmen, så man måtte vende seg mot Europa.

Realismen er det heller ikke noe å si på. En rekke av våpnene og tanksene man kan se i filmen er fra ekte våpenhandleres arsenal. Det viste seg å bli mye billigere å få filme hos en våpenhandler enn å lage 40.000 våpenkopier.

Nicolas Cage spiller som vanlig meget bra, og passer perfekt i denne typen roller. Det er nesten så man skulle tro at Cage er en slik fyr på ordentlig, en type som egentlig er seriøs og gjør alle oppgaver på en bra måte, men som plutselig flipper helt ut. I andre store roller har vi Jared Leto som dophue og Ethan Hawke som den unge etterforskeren med enorme ambisjoner om å redde verden. Det er noe av det beste jeg har sett når det gjelder samspill på skjermen de siste årene, meget bra!

Dette er ganske enkelt en perfekt blanding av solid underholdning og en liten tankevekker. Terningkast 5.

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Føl deg fri til å være førstemann!

    Skriv en kommentar