Magnolia

En film om tilfeldigheter, tilgivelse, livet og døden – utført på en mildt sagt fantastisk måte. Magnolia er en av de beste filmene fra det legendariske filmåret 1999.

Det er med en blanding av glede og respekt jeg setter meg ned for å prøve å skrive noen kloke ord om denne filmen. For hvordan skal man anmelde noe så omfattende og komplisert som Magnolia? Til tross for at det er en av mine favorittfilmer, tar den opp temaer som jeg i grunnen har svært lite kunnskap om, som for eksempel syndefall og andre bibelske referanser. Allikevel elsker jeg Magnolia. La meg prøve å forklare hvorfor.

Kort fortalt handler Magnolia om ni personer og hvordan deres separate historier og liv knyttes sammen opp mot tv-showet ”What Do Kids Know?” gjennom en rekke tilfeldigheter. Vi følger mannen som startet tv-showet på 60-tallet og som nå ligger på dødsleiet. Vi blir kjent med hans unge kone, hans sykepleier og hans kjente sønn som livnærer seg av å lære single menn hvordan de skal få en dame til sengs. Videre følger vi programlederen for tv-showet – som også er i ferd med å dø, vi følger hans kokainsniffende datter og politimannen som forelsker seg i henne ved første øyekast. Vi møter også et ungt og lovende vidunderbarn som er i ferd med å slå et tidligere vidunderbarns gamle rekord i nevnte quiz-show.

Forvirret? Jeg klandrer deg ikke. Det er mange personer og historier å følge med på, noe som gjør filmen meget omfattende som jeg nevnte. Dette kan nok gjøre sitt til at mange mister interessen relativt tidlig i filmen. For dette er ikke enkel underholdning som passer for alle og enhver, dette er en film som i stor grad legger opp til at seeren må tenke selv utover det hun eller han ser på skjermen. Regissør Paul Thomas Anderson går meget ambisiøst til verks med såpass mange parallelle historier og kunne fort endt opp med en uoversiktlig og overkomplisert film. Men filmen er langt fra det. Magnolia er et prakteksempel på at noe som virker glimrende i teorien, også kan komme ut glimrende i praksis.

Ikke nok med at de parallelle historiene må fungere optimalt sammen; filmen suksess avhenger også i stor grad av skuespillet siden vi kommer meget dypt og personlig inn på de forkjellige rollefigurene. Også her har Paul Thomas Anderson virkelig truffet blink. Jeg finner nesten ikke superlativer som er verdige prestasjonene til enkelte av skuespillerne. Philip Seymour Hoffman utfører en meget overbevisende tolkning av den engasjerte sykepleieren som desperat prøver å gjenforene den døende faren med hans sønn. Sønnen blir spilt av Tom Cruise som ble nominert til Oscar for sin rolle. Akkurat det må jeg si meg litt uenig i, da jeg syntes det er andre skuespillere som gjør en minst like god jobb som Cruise. Blant annet nevnte Philip Seymour Hoffman, og ikke minst William H. Macy! Er du kjent med filmen «Fargo» skjønner du godt hva jeg mener når jeg sier at Macy igjen(!) spiller en pinglete taper man ikke kan annet enn å få medlidenhet for. Gi denne mannen større roller!

En annen ting ved Magnolia jeg vil trekke frem, er musikken. Størsteparten av sangene fremføres av Aimee Mann. Regissør Paul Thomas Anderson skal ha lyttet til musikken hennes da han skrev manuset og faktisk bygget opp manuset rundt sangene. Et godt eksempel på dette ser vi i scenen da alle hovedpersonene synger på Aimee Manns «Wise Up». En enten-eller scene som på mange sikkert kan virke sær og tatt totalt ut fra sammenhengen. Jeg mener den passer perfekt inn og fungerer nydelig. Det gir filmen en behagelig harmoni i likhet med musikken i resten av filmen. Flere av replikkene i filmen skal forresten være hentet direkte fra Aimee Mann sine sangtekster.

Magnolia er en film som kan analyseres og drøftes i det uendelige. Det skal ikke jeg gjøre. Men jeg kan anbefale deg å se den hvis du allerede liker filmer som «Crash», «Short Cuts» og kanskje også «Hawaii, Oslo». Magnolia er en film om tilfeldigheter, tilgivelse, livet og døden – og er utført på en mildt sagt fantastisk måte. Fantastisk skuespill, nydelig musikk, og meget respektabel regi og manus ved Paul Thomas Anderson gjør at 3 timer går raskt unna i denne lekkerheten av en film jeg ikke har noen problemer med å anbefale! En meget sterk 5’er.

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Føl deg fri til å være førstemann!

    Skriv en kommentar