Match Point

Woody Allen leverer en sylskarp skildring av britisk overklasseliv på godt og vondt. Match Point er en fulltreffer.

Chris, en tidligere profesjonell tennisspiller, tjener til livets opphold som trener i en av Londons fasjonable tennisklubber. Rikmannsdatteren Chloe faller pladask for ham, og hun viser seg å være et fremragende parti. Snart har Chris alt – en nydelig kone, en velstående svigerfar, som til tross for Chris’ «ydmyke» bakgrunn, tar imot ham med åpne armer og i tillegg sørger for at han får en fantastisk jobb. Hverdagen til Chris er blitt «det gode liv»: Designerbolig, dyre middager, årgangsvin, jakt og behagelige weekend-turer på landet. Midt opp i denne tilsynelatende perfekte tilværelsen møter han amerikanske Lola, sin svigerbrors forlovede, og en særdeles tiltrekkende femme fatale! Det formelig gnistrer mellom de to, og Chris nye behagelige liv begynner å slå sprekker.

En stilsikker, forførende og bittersøt overklassefilm med et elegant ytre som på meget kjølig vis klarer å komme under huden på hovedkarakterene og skildre et tilsynelatende perfekt rikmannsliv i ferd med å slå sprekker. Dette er utvilsomt noe av det beste, om enn litt utypisk, jeg har sett fra Woody Allen på en god stund nå og selv om filmen kanskje ikke faller like godt i smak hos alle og enhver, mye grunnet sitt noe langsomme tempo og syrlige bismak, følte jeg at dette stilfulle og delvis klassiske dramaet satt som støpt! I tillegg har man altså Scarlett Johansson i sitt ess som en supersexy femme fatale, en glitrende og kynisk Jonathan Rhys-Meyers i den mannlige hovedrollen og generelt et fryktelig velspillende skuespillergalleri i bakhånd som setter standarden.

Gjennom nydelig setting, solid dialog og sterke karakterskildringer blir vi lurt inn i varmen hos den britiske eliten, som byr på sitt av både godt og ondt. Her blir vi kjent med overflatiske pengemoguler som ikke gjør annet enn å strø gryn rundt seg, spise på dyre restauranter, skyte leirduer og nyte livet. Så kommer det en ny fyr inn i bildet som sakte, men sikkert har jobbet seg oppover i klassene og endelig truffet jackpoten i form av Chloe Wilton, spilt av Emily Mortimer. Hele filmen bygges rundt dette såkalte forholdet, familielivet, selskapslivet og, ikke minst, dobbeltlivet. For det tar ikke lang tid før vår antihelt klarer å falle for sexbomben Scarlett Johansson, som tilfeldigvis er en bekjent av rikmannsfamilien, og når han etter hvert klarer å tvinge seg selv inn i et hjørne omgitt av egne løgner, historier og oppfunn, dukker det uunngåelige spørsmålet opp; hvor langt er man villig til å gå for å beholde et trygt, behagelig og ikke minst overdådig liv i sus og dus?

MATCH POINT er intens, karakterdrevet, spennende, delvis sjokkerende og har en tydelig gjennomført og kjølig historie som enhver burde kunne fatte interesse i og som på mange måter gir oss et tragisk innblikk i hva stadig flere av dagens befolkning ser ut til å begjære, og hvor langt vi er villige til å gå for akkurat dette, nemlig penger. Dette er kanskje uvant kost å få servert fra en fyr som Woody Allen, men det er ikke annet å gjøre enn å applaudere ham for sitt fantastiske arbeide. MATCH POINT er en sylskarp skildring av britisk overklasseliv og leverer som den skal på de fleste områder, i tillegg har den en masse finesser å by på med sine små hemmeligheter, hete elskovsscener, mindre intriger og en absolutt fabelaktig avslutning som på mange måter fullender hele historien.. Om ikke annet klarte den i hvert fall å holde meg på tå hev gjennom sine 2 timer lange spilletid. Kort sagt en glimrende film, terningkast 5!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Føl deg fri til å være førstemann!

    Skriv en kommentar