Mirakel

Kjærlighet mot alle odds, glitrende skuespillere og stødig regi. Mirakel byr på enkel feelgod-underholdning som absolutt duger.

Karsten mistet sin kone for fire år siden, og har enda ikke klart å gå videre. Han driver en liten kafe sammen med den gode vennen Sarah, og fritiden går stort sett til å være hos et vennepar og deres sterkt reduserte sønn. En dag på vei til jobb blir alt snudd på hodet. Ved en sørpete vei, blir han sprutet ned av en bil som passerer i litt for stor fart. Tilfeldighetene sørger for at bileieren er Victoria, en suksessrik svensk dame som har alt, foruten noen å dele livet med.

Mirakel er årets norske julefilm, og den har en fin blanding av det aller meste. Bakgrunnshistorien og deler av livet til Karsten er ganske seriøst, uten at det blir kjedelig. Hans kontakt med venneparet og deres sønn, i tillegg til et par andre spesielle typer, gir en god følelse av at vi har med en bra fyr å gjøre, selv om han er litt innesluttet og heller ikke særlig sosial. Et ganske ordinært og tamt liv, som likevel har visse lyspunkter i den grå hverdagen. Dette er likevel ikke bare blodseriøst, da det er masse humor og varme å finne rundt nesten hver sving. Karstens kafemedarbeider og gode venn Sarah, spilles overbevisende av den herlige Celie Mosli (Naboer). Denne jenta vil alle det beste, og er en skikkelig solstråle. Hun er forøvrig heller ikke redd for å drikke seg stypings og enda litt lenger, når situasjonen krever det.

Kjærlighetshisorien med den svenske Victoria, fungerer også relativt bra. Eva Röse fikk tydeligvis mersmak for norsk film etter Villmark, og gleder oss igjen med en finfin karakter. Foruten det faktum at hun er blendende vakker, skal det heller ikke glemmes at hun er en av nordens beste kvinnelige skuespillere. Tilbake til kjærlighetshistorien, som er litt klønete og langsom i starten, men det løsner godt utover i filmen. Kjemien mellom Röse og Skolmen er absolutt til stede helt fra start, selv om historien rundt dem ikke er særlig godt gjennomført når vi har passert halvferdig film.

Det man har gjort, er nemlig å inkludere en historie om genmanipulering og den slags, som Victoria visstnok jobber med. Deretter har man blandet dette med venneparets sønn, og Karstens forhold til folk med visse begrensninger. Dette blir litt malplassert, og kan bare sies å fungere til en viss grad. Enhver film om mirakuløse kjærlighetshistorier skal selvsagt ha noe med seg, som gjør at forholdet møter på visse problemer, men det kunne vært gjort på flere andre måter. Vi klarer uansett ikke å dukke særlig dypt i et så seriøst tema i en film av dette kaliberet.

Foruten disse manglene, er likevel Mirakel er overraskende fin film, som helt klart er verdt å få med seg i romjula. Kjærlighet mot alle odds, glitrende skuespillere som Ingar Helge Gimle og den allerede nevnte Mosli i mindre roller, i tillegg til en stødig regissør, er egentlig mye av det vi kan ønske oss. Feelgood-underholdning som absolutt duger. Sterk firer.

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Føl deg fri til å være førstemann!

    Skriv en kommentar