Oliver Twist

Roman Polanskis Oliver Twist er en stilsikker og visuelt god film med et knippe meget originale karakterer, men det blir for kjedelig.

Oliver Twist er foreldreløs, og har blitt gitt bort til den første som ville ha han, nemlig en begravelsesagent. Der blir han mobbet av en annen unggutt, og dermed rømmer han og setter kurs mot London. Der møter han Artful Dodger, som skaffer han både mat og husly. Det eneste problemet er at Dodger er en del av en lommetyvbande ledet av den tvilsomme Fagin, og Oliver blir etterhvert blandet inn i mye mer enn han ønsker.

Charles Dickens Oliver Twist har blitt filmatisert så mange ganger, at jeg slett ikke har kontroll på alle. Med en regissør som Roman Polanski bak kamera, skulle man kanskje tro at 2005-versjonen av Oliver Twist kunne bli noe helt spesielt. Delvis har det også blitt det. Det er sjelden å se så fantastisk gode, originale og underholdende karakter i noe som stort sett er en familiefilm. Ledet av Ben Kingsley med en heftig pukkelrygg, er det mye å fryde seg over på den fronten. Roman Polanski har virkelig satset på å gjøre dette til en kjølig fortelling fra Londons tvilsomme strøk, og miljøet han har skapt er perfekt. De skitne og jævlige forholdene i hjemtraktene til karakteren Fagin og hans unge tjuvpakk føles realistisk, og det er ikke mindre enn deprimerende å se på.

Der Polanski har skapt herlige karakterer, har han også gjort det sterkt på de andre håndfaste punktene. Kulisser og scener er enorme og overbevisende, det sies at regissøren måtte bruke en scooter for å komme effektivt frem og tilbake på hovedsettet. Flere kvartaler av London på 1800-tallet er gjenskapt, og da er det selvsagt ingen tvil om at det overbeviser sansene. Det samme gjelder musikk og lydeffekter, som alt er bra. Roman Polanski er tross alt en solid regissør, og slikt gjør ringrever som han perfekt uten å blunke. Det mange kjennere har kritisert med denne produksjonen, er at man har tatt seg veldig mange friheter i forhold til historien i Charles Dickens’ bok, men har det egentlig noe å si, så lenge underholdningsfaktoren er like høy eller kanskje høyere?

Riktignok er selve historien det store problemet til denne filmen, men det skyldes ikke de nevnte forandringene. Problemet er at vi aldri blir sugd inn i fortellingen, det blir aldri engasjerende eller spesielt spennende. Tidvis er det faktisk vanskelig å bry seg med hva som skjer på skjermen. Det går litt for fort, og det fokuseres mer på omgivelsene enn hovedpersonen. Hvem er egentlig denne Oliver, og hva farer gjennom hodet hans? Det får du ikke vite i denne filmen. I den første delen av filmen haster han rundt mellom forskjellige «eiere» og barnehjem før det bærer mot London, og det blir aldri noen helhet i fortellingen.

Roman Polanskis Oliver Twist er en stilsikker og visuelt god film med et knippe meget originale karakterer, men historien fenger ikke og det blir både for langt og for lite engasjerende. Tidvis er det rett og slett kjedelig, og Polanski fortjener ikke mer enn terningkast 3 for dette forsøket.

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Føl deg fri til å være førstemann!

    Skriv en kommentar