Ondskan

Filmatiseringen av Jan Guillous selvbiografi var verdt ventetiden. Ondskan tar deg med på en følelsesmessig berg-og-dalbane som ikke slipper taket med det første.

Jan Guillous bestselgende selvbiografi har blitt film. Etter 20 lange år med kontinuerlig press på filmprodusentene ble prosjektet til slutt en realitet.

Den sanne historien om en ung gutt som gjennom store deler av sitt liv ble urettmessig mishandlet, er like brutalt ærlig som den er grusom. Vi følger den unge rebellen Erik Ponti som blir bannlyst fra alle skolene i Stockholm på bakgrunn av sin voldelige adferd. Det gjenstår én mulighet; han får en siste sjanse til å bryte med sitt gamle liv og skaffe seg en framtid. Internatskolen Stjärnsberg er løsningen, men idyllen slår fort sprekker. Her får de eldste elevene herje som de vil. Skolens ideologi som går ut på ”kameratslig oppdragelse” er ute av kontroll og utenfor skoletid er de eldste studentene konger. Undertrykkelsen av de yngste elevene blir ignorert av lærerne og utnyttet av de eldste. De fleste gjør som de blir fortalt og følger strømmen, men Erik er ikke som alle andre. Ved hjelp av hans gode venn Pierres innsikt får han et nytt syn på verden rundt seg. Men kan man bekjempe et trangsynt hierarki uten å bryte reglene, uten å bli utvist og helt alene?

Den relativt ukjente regissøren Mikael Håfström briljerer i denne flotte filmatiseringen av boken med samme navn. Den brutalt sanne historien om Erik Pontis kamp mot overmakten er like sterk som den er sjokkerende. Skildringene av skolemiljøet og den anspente stemningen mellom de yngre og eldre elevene er flott presentert. Til tider blir man så revet med at man sitter og hisser seg opp over overgrepene som finner sted på internatskolen. Enda verre er det å se lærernes likegyldighet overfor elevenes maktmisbruk. At noe slikt faktisk har funnet sted får det til å gå kaldt nedover ryggen på meg.

På tross av et mindre kjent skuespillergalleri, har Håfström tydeligvis fått fram det beste i sine arbeidskolleger. Henrik Lundström leverer en god innsats som bokormen og Eriks beste venn Pierre Tanguy mens Gustaf Skarsgård virkelig briljerer som ondingen Otto Silverhielm. Hovedpersonenen selv, Andreas Wilson, leverer en glitrende prestasjon som den unge rebellen som må kjempe for tilværelsen.

I bunn og grunn er dette en av de beste filmene jeg har sett i nyere tid. Man tas med på en følelsesmessig reise som ikke slipper taket på deg før rulletekstene dukker opp. Dette er et absolutt must for alle og enhver, en absolutt glitrende film. Terningkast 6.

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Føl deg fri til å være førstemann!

    Skriv en kommentar