Sandor slash Ida

Sandor slash Ida er en ganske typisk tenåringsfilm som tar for seg klassiske tenåringsproblemer uten å komme med noe nytt.

Henrik Georgssons debutfilm Sandor slash Ida er basert på Sara Kadefors’ roman med samme navn.

Sandor er en stille, sjenert gutt som driver med dans. Hans mor spår ham en lysende karriere på ballettscenen mens hans jevnaldrende dømmer ham nedenom og hjem, noe som ikke akkurat hjelper på damefronten. Ida er derimot Sandors rake motsetning. Hun bor i Stockholm med sin deprimerte mor, drikker som en svamp, får gutta på kroken og har ingen problemer med å slå tilbake når hun møter motgang. Sandor og Ida møtes på internett i et desperat forsøk på å treffe noen som føler seg like mislykket som seg selv. Til tross for ulikhetene finner Sandor og Ida ut at de har noe essensielt til felles og blir snart avhengige av hverandre for å kunne takle hverdagen. Men når de bestemmer seg for å treffes oppdager de at forskjellene er større enn ventet og at det ikke er så lett å forandre på sine negative sider.

Sandor slash Ida er en typisk tenåringsfilm. Den omhandler alle tenåringers store problem: Kunsten å tilpasse seg andre og finne seg selv på samme tid. Men la meg legge sarkasmen til side, for dette er ingen dårlig tenåringsfilm. Den tar opp to svært reelle problemer og ved å vise til hovedrollenes motsetninger blir vi tvunget til å se disse problemene fra flere sider. Og det er dette som er filmens styrke: Evnen til å vise at mennesker ikke forandrer seg over natten og hvordan motsetninger kan være med på å vise at verden er alt annet enn endimensjonal.

Selv om jeg er ferdig med tenårene for lengst hadde jeg ingen problemer med å leve meg inn i karakterenes verden, i tillegg var skuespillerprestasjonene gode og karakterene satt sammen på en troverdig måte.

En ting som slo meg etterpå var at Sandor slash Ida var en film fullstendig uten humor, men i dette tilfellet kunne humorfri sone se ut som et bra valg. Hvis humor hadde vært en ingrediens har jeg mine mistanker om at det hele ville framstått som altfor oppskriftsmessig riktig. Men et alternativ kunne selvfølgelig ha vært å bryte med normen på andre måter.

Sandor slash Ida passer antakeligvis best for mennesker mellom fjorten og atten, men se ikke bort fra at kua kan få like mye ut av filmen når hun husker hvordan det var å være kalv.

Jeg var i stor tvil om jeg skulle gi Sandor slash Ida en treer eller en firer, men lar tvilen komme filmen til gode og slår til med en firer.

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Føl deg fri til å være førstemann!

    Skriv en kommentar