Snakes on a Plane

Slanger og Samuel L. Jackson er en overraskende god match. Dette er syltynn underholdning på sitt aller beste.

Sean Jones blir ufrivillig vitne til at mafiabossen kvitter seg med en truende aktor, og havner under FBI’s beskyttelse når han skal fraktes fra Hawaii til USA for å vitne i rettsaken. Mafiamannen vil ikke ha noe av dette, og får inn en kasse full av dødelige slanger i flyet. Når flyet er midt over stillehavet slippes de automatisk løs, og FBI-mannen Neville Flynn har plutselig et stort problem å ta seg av.

Ingen kan vel nekte for at dette egentlig høres ut som en elendig historie, og det er det heller ingen som gjør. Ikke en gang skaperne vil fortelle deg at dette er mer enn hva tittelen tilsier. Det er syltynn underholdning på det aller beste. Samuel L. Jackson har rollen som den beintøffe agenten Neville Flynn, og bærer hele filmen på sine skuldre. Uten han, ville aldri dette blitt verdt å se. Han er like tøff som markedsføringskampanjen vil ha det til, og de barske replikkene ligger ventende rundt hvert eneste hjørne. Fra nå av, og i all fremtid, vil alle føle seg trygge når Jackson sier «do as I say and you’ll live». Om det verst tenkelige skjer, så ta det med ro. Denne karen er kapabel til å være redningsmann i alle situasjoner, og får virkelig bevist det i Snakes on a Plane.

Det finnes selvsagt andre karakterer på dette flyet, men vi bryr oss ikke om noen av dem. Foruten en relativt lekker og smart flyvertinne, er de fleste andre en sammensetning av forskjellige folk som alle har hver sine vittige kommentarer her og der, men det er ingen man egentlig orker å følge gjennom hele filmen. Essensen i Snakes on a Plane er uansett ikke dette. Foruten den allerede mye omtalte hovedrolleinnehaveren, er det selvsagt slangene som står i fokus. Slangene, og hvordan de kan angripe mennesker på flest mulig forskjellige måter, samtidig som det skal være morsomt å se på. Det har de også klart til det absurde. La oss bare si at alle som av forskjellige grunner befinner seg på toalettet, har en tendens til å bli utsatt for svært ubehagelige situasjoner. Det samme gjelder forsåvidt de aller fleste på flyet, når sant skal sies.

Slangene og Samuel er tydeligvis et perfekt radarpar for litt sen sommerunderholdning, selv om tittelen og handlingen er såpass banal. For noen vil det nok bli for simpelt, og kanskje også litt stressende. Ting skjer nemlig i et forrykende tempo, og det er spenning og action fra start til mål. Det er heller ikke fritt for de skumle elementene. Hundrevis av rasende giftslanger stengt inne i et stort metallrør sammen med mennesker midt over havet, ingen utvei! Det er en skremmende tanke for de fleste av oss, og du vil befinne deg en halvmeter over kinosetet ved en anledning eller to.

Snakes on a Plane skuffer ikke. Det er en unik pakke, rett og slett fordi alle er så klare over hvor dårlig konseptet egentlig er, og de klarer på den måten å gjøre det råkult på en absurd måte. Terningkast 5.

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Føl deg fri til å være førstemann!

    Skriv en kommentar