Spanglish

Spanglish tar opp et viktig tema på en lett og humoristisk måte, men det holder ikke helt til mål.

Mannen bak den kritikerroste As Good As It Gets, James L. Brooks, er for femte gang tilbake i regissørstolen. I likhet med ovennevnte film, har han skrevet manuset til Spanglish helt på egen hånd, selv om resultatet ikke er like vellykket, er det langt fra dårlig.

Hele historien blir fortalt av Christina, den 6 år gamle datteren til en av filmens hovedpersoner, nemlig Flor, en meksikansk alenemor som søker et bedre liv for seg og datteren. De gjør som så mange andre og flytter til USA. Vel framme i Los Angeles flytter de inn i et latinsk nabolag, de slipper å takle kulturforskjellene og livet fortsetter som vanlig. Slik går dagene helt til Flor får jobben som en husholderske for en velstående amerikansk familie. En ny verden åpner seg og språkproblemene blir åpenbare, etter flere år i USA er det først nå hun befinner seg på fremmed jord.

Spanglish er en film som tar opp et viktig emne på en lett og humoristisk måte, nemlig integrering. For de yngre fins det skole, men hvordan skal foreldrene lære seg kulturen og ikke minst språket? Når penger er mangelvare og fritiden er ikke-eksisterende finnes det få muligheter. Dette er likevel ikke en film som skildrer det tøffe livet for en utlending i Amerika, her får vi en litt mer komisk skildring av to vidt forskjellige kulturer som tilfeldigvis krysser samme vei på et spesielt tidspunkt i livet.

James Brooks har atter en gang klart å blande humor med ekte følelser på glimrende vis. Dette er ingen typisk tenåringskomedie; i likhet med As Good As It Gets har den en litt mer voksen humor som antakeligvis ikke går hjem hos alle. For mitt vedkommende satt den derimot som et skudd, men det er likevel noe som mangler. Problemet med å blande humor og seriøsitet har ført til at filmen sliter litt med å finne seg selv.

Endelig får vi se Adam Sandler i sitt ess, i likhet med Jim Carrey har denne komikeren et genuint, men godt skjult skuespillertalent. Over lengre tid har han spilt i meningsløse komedier som strengt tatt ikke har krevd spesielt mye av ham som skuespiller, men endelig har han tatt steget videre. Han beviser at han kan, hvis han vil. Tea Leoni, Cloris Leachman og Sarah Steele er også verdt å nevne for sin eminente innsats i filmen. Den kvinnelige hovedrolleinnehaveren, Paz Vega, har derimot et lite stykke igjen før hun kan konkurrere på nivå med de andre.

Spanglish starter bra, men holder ikke til mål. Terningkast 4.

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Føl deg fri til å være førstemann!

    Skriv en kommentar