Syriana

Regissør Stephen Gaghan har lykkes i å lage en særdeles spennende og nervepirrende film, spesielt for de med politisk engasjement.

Politiske thrillere har egentlig alltid vært populære, siden politikk er noe som påvirker oss alle, enten vi vil eller ikke. Men der de fleste filmer bruker metaforer og sammenligninger, og plasserer det hele i en helt annen setting enn den de sikter til, som for eksempel science fiction, gjør Syriana det motsatte. Her sies det hele rett ut, uten at seeren tvinges til å ta noe standpunkt, eller at en side fremstilles som bedre enn den andre. Og det virker helt utmerket, faktisk.

George Clooney spiller Bob Barnes, en amerikansk agent som etter hvert har opparbeidet seg en viss status i Midtøsten, og spesialiserer seg på å utføre oppdrag i nettopp den delen av verden. Under et noe tvilsomt oppdrag går noe fryktelig galt, og alle som har noenlunde peiling på spionfilmer vet hva som skjer i det tilfellet. Den amerikanske regjeringen benekter ethvert kjennskap til Bobs aktiviteter, og han står alene igjen.

Samtidig kjemper en rekke oljeselskaper om rettighetene på et nytt, stort oljefelt, og kyniske bakmenn trekker i tråder for å få det som de vil når en konge skal utpeke sin etterfølger.

Syriana er delt opp i to hoveddeler. I den første dellen fortelles en del historier, både personlige og politiske, gjerne begge deler samtidig, og tilsynelatende uten større sammenheng med hverandre. I den andre delen blandes disse historiene sammen og utløser det som for noen er en katastrofal kjedereaksjon, og for noen andre en utmerket mulighet til å komme gjennom med sine synspunkt.

Som nevnt tidligere tvinger ikke filmen deg til å velge side, den fremstiller ikke noen som gode mens andre er onde. I tillegg blir aldri noen politiske partier eller ideologier nevnt, uten at det fjerner noe av realismen og engasjementet fra filmen.

En engasjerende handling kombinert med rutinerte, gode skuespillere gir som kjent en god film, spesielt for de med en viss interesse for politiske thrillere. Men det betyr ikke at en lat, likegyldig person med sans for gode intriger og spenning ikke vil nyte den også. Kanskje litt vanskelig å følge med på til tider, men i dette tilfellet betyr det bare at det er fullt mulig å se filmen flere ganger uten at den blir for forutsigbar og kjedelig etter hvert.

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Føl deg fri til å være førstemann!

    Skriv en kommentar