Thank You for Smoking

En underholdende og morsom satire med få moralske skrupler som mangler det lille ekstra for å komme helt i mål.

Nick Naylor er Big Tobaccos fremste talsmann og forkjemper for røykernes og sigarettprodusentenes rettigheter i USAs nypuritanske samfunn. Etter å ha blitt konfrontert av både helseapostler, sunnhetlobbyister og en tobakksfiendtlig senator, beslutter han seg for å ta opp kampen mot dem alle med et særdeles veltilrettelagt PR-fremstøt. Gjennom talk-shows og ved hjelp av en progressiv Hollywood-agent, som skal bistå med promotering av røyking gjennom film, får Nick bokstavelig talt snakket diskusjonen om tobakkens skadevirkninger i hjel.

Det er ikke til å legge skjul på at jeg hadde store forventninger til THANK YOU FOR SMOKING på forhånd av denne visningen. Med en glitrende rolleliste frontet av Aaron Eckhart, Maria Bello, Katie Holmes, Kim Dickens, William H. Macy, Robert Duvall og J.K. Simmons m.fl., en fremadstormende regissør i form av Jason Reitman og et meget tidsaktuelt emne i bakhånd lå det meste klart for en solid dose underholdning av høyeste klasse der amerikansk dobbeltmoral, politikk og pengesug skulle settes i fokus. Dette har da også, som forventet, blitt en meget underholdende og satirisk film, men på tross av tilsynelatende ytterst få moralske skrupler, mangler den altså litt ordentlig punch for å komme helt i mål.

Man må si at det er friskt av Jason Reitman å satse på en komedie om et såpass seriøst og ømtålig tema som røyking. Heldigvis har det blitt laget med kløkt, et lite glimt i øyet og et endelig formål i bakhodet. Uten disse ingrediensene, og en Aaron Eckhart i storform, hadde nok dette sett enda verre ut. Altså, fyren spiller mannen med ljåen, aka. Nick Naylor, og skryter i øst og vest av røyking generelt, hevder det er langt fra skadelig og ender opp med å fremstå som den snille fyren blant et publikum fullt av dødssyke kreftpasienter. Han går, kort sagt, mot alle av mine og samfunnets moralske prinsipper. Likevel endte jeg merkelig nok opp med å like fyren!

Selv om dette ikke akkurat er noen typisk og sprutmorsom komedie, fikk den meg så absolutt til å dra på smilebåndet opptil flere ganger. Om ikke annet så på grunn av de noe absurde situasjonene, diskusjonene og hendelsene som finner sted gjennom historiens gang. I tillegg så er J.K. Simmons ganske enkelt genial i sin rolle som Budd Rohrabacher-ett-eller-annet.. Herlig fyr, herlig skuespiller!

Jeg kan likevel ikke unngå å innrømme at jeg ble noe skuffet av THANK YOU FOR SMOKING da den, i min mening, delvis slet med å utnytte og underbygge den tilsynelatende slagkraftige historien. Misforstå meg rett, dette er utvilsomt en gjennomtenkt og vellaget film på de fleste områder og selv om den får fyrt av en rekke varselsskudd mot både våpenbransjen, Hollywood, sigarettprodusenter, politikere og USA/verden generelt, blir det litt for tamt inn i mellom disse små strøkene av genialitet. Fremfor å ganske enkelt gjøre dette til en rett-på-sak-lignende politisk satire, som i min mening hadde vært det beste, har Reitman valgt å inkludere såpass mange forstyrrende elementer at selve kjernen i historien havner litt i bakgrunnen. Hadde de kuttet ned litt på det tidvis sjarmerende, men helhetlig sett, lite givende far/sønn-forholdet og heller pøst på med enda flere usaklige diskusjoner i media mot hykleriske politikere, med vår gode mann Nick Naylor i spissen, hadde denne karen blitt fornøyd!

Selv om THANK YOU FOR SMOKING kanskje ikke når helt opp i toppen på karakterskalaen, leveres det utvilsomt en solid dose underholdning med et lite glimt i øyet som burde passe for folk i alle aldre. En sterk firer.

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Føl deg fri til å være førstemann!

    Skriv en kommentar