The 51st State

En narkofilm som dette har du neppe sett før. The 51st State er en herlig syre med akkurat det rette antall kombinasjoner av motsigende interesser.

Vanligvis er filmer som omhandler narkotika mørke, uhyggelige og dystre. Den innvolverer som regel kinenisk mafia, amerikanske og mexicanske narkokarteller, og generelt mye blod. Vel, ikke i The 51st state. Her tar Ronny Vu oss med til Liverpool i en heseblesende jakt på det nye vindunderdopet POS-51.

Vi befinner oss på 70 tallet. Elmo McElroy fyrer opp en jublejoint. Han er nettopp uteksaminert fra en prestisjefylt skole og er på vei til å oppfylle drømmen om å bli kjemiker. Med ett hører han sirenene bak bilen, og livet han har brukt mange år på å legge foran seg, er med ett lagt i ruiner.

30 år senere. I en utslitt lagerbygning slepper en særdeles mer erfaren Elmo sine forsøksmus ut av sine bur. Noen av de blå tablettene legges i en fin pyramideform på bordet, resten i magevesken, før han til slutt legger til rette for den kjemiske bomben, som skal ta livet av sjefen hans, «the lizard», og fire andre narkobosser. Men sjebnen er en bitch, og sørger for at «the lizard» overlever attentatet. Det er nå tid for hevn. Jakten fører oss til Liverpool, hvor McElroy skal møte en person som skal gjøre ham rik. Med en leiemorder i hælene, går dealen galt, og McElroy havner til slutt sammen med Felix DeSouza. Felix bryr seg kun om en ting i denne verden. Å fikse billetter til kampen mellom Liverpool og Manchester Udt. At et enkelt oppdrag, som å hente McElroy på flyplassen, ender opp med at han må ro i land Englands største narkodeal, var ikke helt forventet. Felix og Elmo er stuck i en by, som inneholder en henvgjerrig narkoboss, en vinglende leiemorder, en rablende gal ravekonge, en lite intelligent gjeng nazister og en særdeles hissig etterforsker. Kan dette i det hele tatt ha noe sjanse for å ende i en lykkelig slutt? Og hvorfor går Elmo McElroy konstant rundt i kilt?

La meg bare si det med en gang. En narkofilm som dette har du aldri sett før. Jackson og hans casting ansvarlige har kalt sammen ett herlig team som utfyller hverandre til det fulleste. Robert Garlyle gjør en glimrende figur i rollen som Felix DeSouza, og viser at det ikke var tilfeldig at filmen «I blanke messingen» ble den suksessen den ble. Elleville bilscener gjennom Liverpools gater blir ikke forstyrret av dundrende usannsynelige eksplosjoner eller luftige svev som kun en Boeing 747 kunne gjort. Bland sammen amerikansk action, med britisk sjargong, og du finner en film som du kan le av gang på gang på gang. En herlig syre, med akkurat det rette antall kombinasjoner av motsigende interesser. Du mister ikke oversikten, men samtidig blir det ikke kjedelig. En utypisk film som kan anbefalles på det varmeste. Må dog innrømme at det hjelper på å være Liverpool-fan. Liker du ikke Liverpool FC i større grad, kan du trekke en stjerne fra filmen.

En film du så absolutt bør se. The 51st state er en actionfilm som ikke bryter for mange fysiske lover, noe som kjenneteger engelske filmer. Det får en til å lure på om USAs geografiske beliggenhet egentlig har andre fysiske lover enn resten av verden. Digger du filmer som Snatch og Lock Stock and two smoking barrels, er denne en must i samlingen din.

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Føl deg fri til å være førstemann!

    Skriv en kommentar